Het opkomend tij van de mondiale waterstress

Het World Resources Institute heeft onthuld dat 25 landen met ongeveer een kwart van de wereldpopulatie zeer hoge waterstress ervaren, wat betekent dat ze het merendeel van hun waterbronnen gebruiken. De WRI Waterrisicoatlas toont aan dat ongeveer de helft van de wereldbevolking jaarlijks ten minste een maand ernstig watertekort ervaart. De waterstress brengt risico’s met zich mee voor levens, werk, voedsel en energie. Essentiële sectoren zoals landbouw, energieproductie en gezondheid zijn afhankelijk van water. De wereldwijde waterbehoefte is sinds 1960 meer dan verdubbeld, terwijl de watervoorraad achterblijft. Slechte investeringen in waterinfrastructuur en inefficiënt beleid, samen met de klimaatverandering, maken het probleem erger. Landen met extreem hoge waterstress verbruiken meer dan 80% van hun water, terwijl landen met hoge stress ongeveer 40% verbruiken. Zonder ingrijpende verbeteringen kan de situatie verslechteren, vooral in regio’s met snelle bevolkings- en economische groei. Landen als Bahrein, Koeweit en Saoedi-Arabië kampen met extreme waterstress, terwijl Brazilië wordt beschouwd als een land met “gemiddeld-lage” waterstress.

error: Kopiëren mag niet!