CBC romen SRD 625,4 miljoen af, rente over 6 maanden ruim SRD 157 miljoen

Met de uitgifte van de 6-maandse Centrale Bank Certificaten (CBC) voor het retail segment is er een geldhoeveelheid van SRD 625,4 miljoen uit de omloop gehaald. De certificaten hebben als uitgiftedatum 16 november 2023 en vervaldatum 16 mei 2024. Het vastgestelde rentepercentage voor het 6-maandse CBC bedraagt 50,5 procent. 

Burgers konden zich voor de CBC voor het retail segment inschrijven gedurende de periode 19 oktober tot en met 2 november. De belangstelling onder de burgerij om te beleggen was heel groot. Dit was de reden voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om het aangekondigde CBC-volume van SRD 500 miljoen te verhogen met SRD 125,4 miljoen, naar SRD 625,4 miljoen. Beleggers hebben in totaal voor SRD 644,5 miljoen ingeschreven.

Er waren in totaal  1.406 inschrijvingen. Hiervan werd 1.395 toegewezen. Er zijn in totaal 13.231 CBC-coupures uitgegeven, verdeeld over 440 coupures van SRD 10.000, 620 van SRD 20.000 en 12.171 coupures van SRD 50.000. 

De CBC met een totaal bedrag van SRD 625,4 miljoen zullen volgend jaar op 16 mei met 50,5 procent per jaar worden uitgekeerd aan beleggers. De totale rentelasten zullen ruim SRD 157 miljoen bedragen. Dat zijn de kosten oftewel de prijs die de CBvS moet betalen om gedurende 6 maanden een geldhoeveelheid van SRD 625,4 miljoen “vast te zetten”, opdat die geen invloed kan uitoefenen op de vraag in de economie.

OMO’s

Evenals de wekelijkse termijndeposito veilingen (TD-veilingen) zijn de uitgiftes van CBC bedoeld om overtollige geldhoeveelheden (SRD’s) gedurende een bepaalde tijd uit de omloop te halen. De Open Markt Operaties (OMO’s) van de CBvS zijn gericht op geldverkrapping. De CBvS tracht hiermee de hoeveelheden SRD’s in omloop steeds in juiste verhouding te doen staan met de hoeveelheden vreemde valuta in omloop. Bij “teveel” SRD’s in omloop tegenover een constant aanbod van vreemde valuta, stijgt de wisselkoers en daarmee de inflatie. 

De wisselkoers vertoont in de voorbije 6 maanden een stabiel niveau, te weten rond de SRD 38 voor de USD. Het vertoont zelfs een lichte druk omlaag. 

Een andere monetaire maatregel van de CBvS gericht op geldverkrapping is de verhoging van de SRD- kasrreserveregeling van de banken van 39 procent naar 44 procent. Ook moeten de commerciële banken de groei van hun SRD-kredietvelening binnen een bepaald maximum houden. Het gevolg hiervan is echter dat kredieten bij de banken erg duur is geworden. Dit komt investeringen voor productieverhoging niet ten goede. Productieverhoging is juist nodig om het aanbod van vreemde valuta in de economie te verhogen. Zo voeren critici van de OMO’s aan.

Ook wordt gezegd dat de OMO’s, met name de TD-veilingen in de afgelopen ongeveer 2,5 jaar aan rentebetalingen aan banken, juist bijgedragen heeft aan de groei van geldhoeveelheden in omloop. De rentebetalingen aan banken voor hun beleggingen in TD’s bedragen tot nu toe meer dan SRD 2,8 miljard.

SS

error: Kopiëren mag niet!