Politie Nederland wil Ronnie Brunswijk horen: zijn goudstaven van vicepresident Suriname of van cokebaas?

In de witwaszaak tegen de vermeende drugshandelaar Piet Wortel gaat de Nederlandse politie een unieke getuige horen: Ronnie Brunswijk. De vicepresident van Suriname speelt een cruciale rol in het strafproces. De grote vraag zal zijn: waren de miljoenen aan goud nu van hem of toch van Wortel?

Piet Wortel, die door justitie wordt beschouwd als een grote speler in de wereldwijde cokehandel, verklaarde afgelopen zomer dat hij goudstaven probeerde te verkopen voor de vicepresident van Suriname. Die miljoenen aan goud die stonden op foto’s op zijn telefoon waren dus niet van hem, maar van Ronnie Brunswijk, zo schrijft het AD dinsdag 21 november.

Het Openbaar Ministerie (OM) noemt de uitleg van Piet Wortel ‘hoogst ongeloofwaardig’, maar gaat nu toch werk maken van het horen van Brunswijk. Het verhoor, dat ergens in de komende maanden moet plaatsvinden, komt met de nodige zorgvuldigheid: “Want we hebben het hier wel over de vicepresident. Dan kun je niet vrijdagmiddag even een rechtshulpverzoekje naar Suriname sturen”, aldus de Officier van Kustitie afgelopen week tijdens een zitting. Om dezelfde reden zal het getuigenverhoor van Brunswijk plaatsvinden bij een rechter-commissaris.

Piet Wortel, die sinds 2017 in Suriname woont, wordt ervan verdacht dat hij miljoenen heeft verdiend in de misdaad. Die winsten zou hij onder andere hebben gestoken in vliegtickets, luxe hotelovernachtingen, etentjes en een prijzig wagenpark met onder andere een Rolls-Royce, twee Mercedessen en een Audi A8. Maar verreweg het meeste geld – 6 miljoen – investeerde de Surinamer volgens het OM in goud.

Een deel van het goud was volgens de Surinamer van Brunswijk, een ander deel was zelf gedolven, aldus Wortel. 

error: Kopiëren mag niet!