“Met twee extra gezinnen in huis, kunnen we het redden”

Over de hele wereld ziet men samen wonen als een normaal iets, maar er zitten wel verschillende verhalen achter. Het wordt gedaan om financieel beter uit te komen of te besparen, geen huur te hoeven betalen en nog veel meer.

“Een huis delen met meer dan een gezin is een heel ander gevoel, ingewikkeld maar brengt ook heel wat leuke dingen met zich mee”, zegt een man in een gesprek met Dagblad Suriname. Hij woont met zijn gezin en twee andere gezinnen in een huis. Zijn gezin bestaat uit zijn vrouw en zoontje en als de enige kostwinner kwam het heel moeilijk uit. Het huis waarin zij wonen is van de man zelf, dat achtergelaten is door zijn vader. 

“Ik was heel jong toen mijn moeder stierf, mijn vader bracht mij alleen op. Hij werkte heel hard om zijn huis te bouwen, zodat ik niet mee hoef te maken wat hij moest meemaken, maar ik wist nooit dat het toch ergens mis zou gaan. Twee jaren nadat mijn vader stierf begon alles verkeerd te lopen, het Covid-virus verspreidde zich, alles was toen stil en mijn bedrijf draaide toen niet meer. Nu heb ik helemaal niets meer, ik heb alles verloren. Om uit te komen besloten mijn vrouw en ik een kamer te huren voor een werkend koppel in ons huis. Nog een gezin kwam erbij, omdat zij hun onderdak hadden verloren vanwege de koersstijging en ook alle andere ellende die ermee gepaard kwam. Dus nu bestaat mijn huis uit drie gezinnen. Het is soms heel ingewikkeld, maar zolang er goed gecommuniceerd wordt komt het goed uit. Intussen wonen zij al een jaar met ons en betalen maandelijks op tijd. Ik wist voorheen helemaal niet hoe ik het moest redden, als enige kostwinner was het heel zwaar. Mijn vrouw bood aan te werken, maar ik vond dat ons kind aandacht nodig heeft. Met de twee gezinnen erbij redden wij het aardig en mijn vrouw besloot vier maanden terug te starten met bakken van taart en gebakjes van huis uit.” 

“En wij krijgen zelfs ook een handje van de andere gezinnen. Soms heb je wel een gehaal en getrek, maar dat lossen wij snel op. Het leven is te duur en moeilijk om nu tijd te gaan verliezen. Samen proberen wij wat  voor elkaar te betekenen. Als de ene helpt met wat en financiële hulp dan wordt het verrekend met de huur. Dus alles komt goed uit, als ik op het ene moment wat niet kan, kan de ander het wel. Het is een uitdaging, maar je leert veel en kan ook wijs worden van heel wat dingen”, aldus de man.

“Misbruik maken van een gelegenheid brengt jou achter, dus leef samen en weet wat je doet.”

TM

error: Kopiëren mag niet!