Documentaire ‘Moeder Suriname’ nu in de bioscoop

Op 16 november heeft Mokum Filmdistributie de film ‘Moeder Suriname uitgebracht. ‘Moeder Suriname’ is een creatieve documentaire gemaakt van vaak nooit eerder gebruikt archiefmateriaal over Suriname vanaf de afschaffing van de slavernij 1863 tot aan de onafhankelijkheid in 1975.

Filmmaker Tessa Leuwsha vertelt met de film het leven van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door haar eigen grootmoeder Fansi. Over haar schreef zij eerder het boek ‘Fansi’s Stilte, een grootmoeder en de slavernij’. Haar grootmoeder gold als inspiratie voor de film, maar haar verhaal is universeel. 

Met de stem en zang van Denise Jannah – geboren in Paramaribo – wordt het leven vertolkt van een wasvrouw, in samenspel met unieke archiefbeelden van koloniale plantages en achtererven, de groene binnenlanden en het drukke Paramaribo.

Over ‘Moeder Suriname’

‘Moeder Suriname’ is een aangrijpende documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa’s grootmoeder Fansi, te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Fansi’s verhaal begint in een verlaten dorp waar ze als huisslaafje opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Zangeres Denise Jannah brengt met haar stem Fansi tot leven. De film is een viering van de Surinaamse cultuur en daarin spelen muziek en zang een belangrijke rol. De kracht van de documentaire ligt ook in het gebruik van ingekleurd en vaak niet eerder getoond archiefmateriaal dat je meeneemt naar een tijd van immense verandering en groei: Paramaribo in 1905, beelden van Anton de Kom, de opkomst van bauxietwinning en de eerste onafhankelijke verkiezing. Fansi’s persoonlijke verhaal weeft zich naadloos samen met de nationale geschiedenis van Suriname. 

Fansi ís Suriname, en deze film brengt hun diepgaande band op unieke en emotioneel meeslepende wijze tot leven.

Leuwsha creëert een diepgaand Surinaams narratief dat Fansi’s stem een plaats in de geschiedenis geeft. Het is een meeslepend en persoonlijk verhaal dat je meeneemt op een emotionele reis door menselijke ervaringen en nationale transformatie.

Maybuse.com

Amsterdam

error: Kopiëren mag niet!