Hoe zou Israël de tunnels van Gaza innemen?

DOOR JORDI BOU
November 10, 2023 – Het Israëlische leger is de volgende fase van zijn oorlog in het noorden van Gaza begonnen, waarbij het zich richt op Hamas’ labyrint van tunnels en commandostructuren in een operatie die maanden kan duren om te voltooien.

Hamas hoopt dat zijn tunnels de overweldigende militaire superioriteit van Israël zullen compenseren, terwijl de IDF hoopt dat zijn technologie ze van een toevluchtsoord in een valstrik kan veranderen.

Het Israëlische leger maakt gebruik van een verscheidenheid aan technologie om het netwerk van tunnels die door Hamas onder Gaza zijn gebouwd en waarvan wordt aangenomen dat ze honderden kilometers lang zijn, te lokaliseren en te vernietigen.

Onder de technologie gebruikt Israël ‘sponsbommen’. Deze bevatten chemicaliën die, wanneer ze gemengd worden, uitzetten tot een dicht, hard schuim, waardoor de tunnel wordt afgesloten.

De IDF gebruikt ook een tactiek die bekend staat als ‘paars haar’. Een rookgranaat wordt in een tunnel gegooid voordat een sponsbom de ingang afsluit. Als de opgesloten rook uit een nabijgelegen gebouw zweeft, duidt dit erop dat er een andere ingang verborgen is.

De klus zal worden uitgevoerd door een commando-subeenheid genaamd Samur, het Hebreeuwse woord voor ‘wezel’. Soldaten die de claustrofobische omgeving in de tunnels kunnen tolereren, worden gerekruteerd om ‘wezels’ te worden.

error: Kopiëren mag niet!