Beeld van Anton de Kom onthuld bij Anton de Kom Universiteit van Suriname

Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname is woensdag een beeld van Anton de Kom onthuld in het bijzijn van president Chandrikapersad Santokhi en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori. 

Voor wie het nog niet weet, Anton de Kom was een bekende vrijheidsstrijder uit de koloniale tijd. Hij was lid van vele nationalistische bewegingen en schreef het boek “Wij slaven van Suriname”. Als vrijheidsstrijder gebruikte hij het erf van zijn vader om burgers bewust te maken van hun rechten. 

Ter informatie wat informatie over De Kom (te vinden op onder andere de online encyclopedie Wikipedia). Op 1 februari 1933 werd hij gearresteerd terwijl hij met een grote groep aanhangers op weg was naar gouverneur A.A.L. Rutgers. Op beschuldiging van een revolutiepoging werd De Kom diezelfde dag in Fort Zeelandia gevangen gezet. Zowel op 3 februari als een dag daarna verzamelden zijn aanhangers zich voor het kantoor van de procureur-generaal, om vrijlating van De Kom te eisen.

Op dinsdag 7 februari kwam een grote menigte bijeen op het Gouvernementsplein (later Oranjeplein en tegenwoordig het Onafhankelijkheidsplein). Het gerucht ging dat De Kom zou worden vrijgelaten. Toen de menigte het plein niet wilde verlaten opende de politie het vuur. Er vielen twee doden en dertig gewonden. Deze dag staat sindsdien bekend als Zwarte Dinsdag.

Een paar maanden later, 10 mei, werd hij op een schip naar Nederland gezet. Daar ging hij in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Op 7 augustus 1944 werd hij gearresteerd voor de deur van zijn woning in het Haagse Bezuidenhout. Hij overleed op 24 april 1945 aan tuberculose in Kamp Sandbostel bij Bremervörde, een zogeheten buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Hij werd begraven in een massagraf.

error: Kopiëren mag niet!