Minister Ramdin: “We hebben meer contact met de Palestijnen dan met Israël”

‘Hamas is een terroristische organisatie”

Tijdens een persconferentie maandagochtend heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) getracht enige helderheid te brengen in het standpunt van Suriname inzake de kwestie Israël-Palestina. Helderheid die nodig was, omdat er feitelijk tot het moment van de persconferentie geen officiële verklaringen naar buiten waren gebracht over deze kwestie – terwijl die er wel waren – en er steeds meer kritiek kwam op dat stilzwijgen.

“Geen contact met Israëlische ambassadeur”

De minister deed zijn best om in deze persconferentie zich vooral positief te uiten over de Palestijnen. Israël kwam zijdelings ter sprake. De bewindsman zei zelfs: “We hebben meer contact met de Palestijnen dan met Israël. Ik heb geen contact gehad met de Israëlische ambassadeur.”

“Wij kiezen geen partij”

Hij begon zijn betoog, dat het gaat om een “hele nare, trieste ontwikkeling die daar plaatsvindt en ik kijk niet naar welk land”. Maar, zo vervolgde hij “er wordt wel een sfeer gecreëerd alsof wij partij kiezen”. “Wij kiezen geen partij! Het Surinaamse buitenlandse beleid is gebaseerd op vrede, op veiligheid, op het zoeken naar oplossingen op een vreedzame manier door middel van dialoog, onderhandelingen, het internationaal recht moet prevaleren.”

“Vredesproces”

Ramdin stelde een “nadrukkelijk beroep” te hebben gedaan in alle verklaringen, “dat inspanningen op wereldniveau worden gepleegd om te beginnen met de uitvoering van een vredesproces, dat uiteindelijk kan leiden tot een twee-staten-oplossing. Daar hebben we altijd voor gestaan.”

“Hamas is een terroristische organisatie”

Suriname staat aldus de BIBIS-minister in goed contact met de Palestijnse Autoriteiten in de Verenigde Naties en de Palestijnse ambassade in Caracas, Venezuela. “Laten we rustig en met goede overwegingen kijken naar de ontwikkelingen. Onze eerste reactie is geweest na de verrassende aanval van Hamas, die reactie was tegen Hamas en niet tegen Palestina. Hamas is een terroristische organisatie die aanslagen pleegt en dat keuren we absoluut af.”

Onduidelijkheid over Palestijnse missie in Houston, VS

“Onze eerste verklaring van 9 oktober was geen pro-Israel verklaring. Het was medeleven tonen et slachtoffers van een terroristische aanslag.

Ik wil benadrukken dat we sinds 2011 de Palestijnse Staat hebben erkend. We zijn bezig om te kijken naar welke soort relatie we willen aangaan met de Palestijnen. We gaan rustig het advies moeten voorbereiden voor de president. Maar, we hebben goede relaties met de missie van Palestina in Caracas, al jaren. Maar recent  krijgen we communicatie vanuit Houston van een ambassadeur die schrijft, dat zij de ambassadeur voor het Caribisch gebied is, maar we zijn daarvan niet op de hoogte gesteld en ik weet dus niet of dat legitiem is.”

“We veroordelen tegenaanslagen”

Ramdin zei verder, dat Suriname streeft naar een vreedzame oplossing, dat een ieder in het conflict zich moet houden aan het internationaal recht, dat burgers geen slachtoffer mogen worden, en dat Suriname oproept tot een staakt-het-vuren.

“Daarnaast hebben we het onvervreemdbare recht op een eigen Palestijns territoir bevestigd. We veroordelen tegenaanslagen na de aanslag van Hamas. Dat gaat leiden tot meer menselijk leed. Wij staan voor de mens, vrede, veiligheid, overleg.”

PK

error: Kopiëren mag niet!