Zwaar schooljaar voor leerlingen middelbare scholen staat voor de deur

De middelbare school is voor velen, en vooral ook over het algemeen, een heel belangrijke periode in hun leven. Er vindt een ware overgang plaats van een periode van jeugdigheid richting jong volwassenheid. Ook omdat het een cruciale periode is in het onderwijs van een individu. Het biedt een basis voor verder onderwijs en heeft invloed op toekomstige academische en professionele kansen van de leerlingen. 

Inmiddels zijn de lagere scholen al opgestart. De middelbare scholen openen binnenkort hun deuren. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Maar het belooft alles behalve makkelijk te zijn in het komend jaar. Dagblad Suriname sprak met enkele leerlingen en leraren van het middelbaar onderwijs. 

Richenel is pas geslaagd van de MULO-school en is verheugd om te beginnen op het Mr. Dr. J. C. de Miranda Lyceum in Paramaribo. Hij vertelt: “Ik heb flink mijn best gedaan en ik ben erg blij om naar het Lyceum te gaan. Mijn ouders hebben ook op deze school gezeten. Van hun heb ik hele mooie verhalen gehoord. Maar ik ben ook bang. Het is allemaal zo nieuw.”

Lerares Anushka stelt dat de middelbare school een enorme overgang is. “Velen moeten zich aanpassen aan de nieuwe manier en niveau van lesgeven. De strubbelingen van de afgelopen periode maakt het allemaal moeilijker. Het blijkt dat de instroom heel erg verschilt. Vorig jaar was dat duidelijk. Niet alle MULO-scholen beschikken over dezelfde faciliteiten. Dat maakt dat er een zekere niveauverschil op te merken is.” 

Zij stelt verder; “Er komen nog zaken bij kijken zoals hebben alle studenten internet, hebben ze een laptop, kunnen ze aanwezig zijn voor extra curriculaire activiteiten, transport en zo voorts.” 

Ayan moet beginnen op de Scholengemeenschap Tamanredjo (SGT), hij zegt dat hij enthousiast is, maar ook bang. “Mijn ouders hebben het niet zo breed. We hebben geen auto. Ik zal moeten bussen en lopen. Ik kijk er wel naar uit om op een nieuwe school te zijn. Ik wil dokter worden.” De vader van Ayan praat nog bij: “Het is een uitdaging. Dit wordt mijn tweede kind op de middelbare school. Ik probeer alles te doen voor ze. Maar er komen heel veel kosten bij kijken. We verwachten meer vanuit de regering. Ik hoop dat mijn zoon het beste ervan maakt.”

error: Kopiëren mag niet!