Jodensavanne: Suriname’s derde schat op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Een historisch moment van immense trots en vreugde voor Suriname met de officiële toekenning van de Jodensavanne Archaeological Site aan de gerenommeerde UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de 45e vergadering van het World Heritage Committee, gehouden in Riyadh, Saudi-Arabië, werd op 19 september 2023 unaniem besloten om Jodensavanne en de Cassipora Kreek begraafplaats op de Werelderfgoedlijst te plaatsen, vanwege hun uitzonderlijke universele waarde. 

Stephen Fokké, secretaris van de Stichting Jodensavanne, heeft namens Suriname een toespraak gehouden tijdens de Werelderfgoedconventie.

Suriname staat na meer dan 20 jaar weer op de Werelderfgoedlijst, benadrukte hij in zijn toespraak. De historische binnenstad van Paramaribo werd in 2002 opgenomen in deze lijst, terwijl het Centraal Suriname Natuurreservaat al in het jaar 2000 die eer genoot. 

De nederzetting van Jodensavanne en de Cassipora Kreek begraafplaats werden 25 jaar geleden op de tentatieve Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst door de Surinaamse regering. 

Het besluit over de inschrijving van de Jodensavanne Archaeological Site op de Werelderfgoedlijst werd voorgelegd aan de vertegenwoordigers van 21 landen (state parties) die deel uitmaken van de Werelderfgoedconventie van 10 tot 25 september 2023. Het adviesorgaan van het World Heritage Committee, de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), had eerder al een positieve aanbeveling gedaan voor opname van de Jodensavanne Archaeological Site op de Werelderfgoedlijst.

De Surinaamse regering bood in 2022 het nominatiedossier, inclusief het Management Plan, aan UNESCO. Deze documenten zijn tot stand gekomen dankzij de inzet van de Stichting Jodensavanne en stakeholders, waaronder het dorpsbestuur van Redi Doti, deskundigen en instituten en met de financiële ondersteuning van de Nederlandse Ambassade. 

De Jodensavanne Archaeological Site omvat de historische Joodse nederzetting met twee begraafplaatsen, namelijk Beth Haim en de Creoolse begraafplaats. Hier zijn de overblijfselen van de Bera Have Shalom Synagoge, authentieke aanlegplaatsen, de bakstenen funderingen van oude woningen, resten van militaire posten en het startpunt van het Kordonpad. Daarnaast bevindt zich hier de Cassipora Begraafplaats aan de Surinamerivier, bij de monding van de Cassipora Kreek, die wordt beschouwd als de oudste, authentieke en best bewaarde Joodse begraafplaats in Suriname en de gehele Amerika’s.

Bij het behalen van deze bijzondere mijlpaal werd door zowel de voorzitter als secretaris van Stichting Jodensavanne, een speciale waardering uitgesproken voor de voorlopers van de stichting, geleid door Rini da Costa, Guido Robles, die in 1997 nieuw leven in het bestuur bracht, en wijlen Lesley Artist, een visionaire kapitein van Redi Doti en overige individuen die zowel lokaal als internationaal een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het totstandkomen van dit mooi moment.

SD

error: Kopiëren mag niet!