De Thaise koningszoon dringt aan op een open discussie over de wet op koninklijke beledigingen

De Thaise koningszoon, Vacharaesorn Vivacharawongse, heeft opgeroepen tot een open discussie over de strenge wetten in Thailand die beledigingen tegen de koninklijke familie verbieden. Hij maakte deze opmerkingen na een bezoek aan een tentoonstelling in New York waarin mensen werden belicht die zijn vervolgd op grond van deze strikte koninklijke wetgeving. De wet, vaak aangeduid als artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, biedt bescherming aan de koning en zijn naaste familie tegen kritiek en kan leiden tot zware gevangenisstraffen.

Vacharaesorn, de tweede zoon van koning Maha Vajiralongkorn, plaatste zijn opmerkingen op Facebook en benadrukte het belang van open discussie en het delen van meningen. Hij merkte op dat het negeren van meningen ze niet doet verdwijnen en dat luisteren naar verschillende perspectieven een goede zaak is.

Deze discussie komt na eerdere protesten in 2020 waarbij mensen opriepen tot herziening van deze wetten. De progressieve Move Forward Party (MFP) steunde deze oproep en won bij de nationale verkiezingen in mei de meeste zetels. Het onverwachte bezoek van Vacharaesorn aan Thailand en zijn interesse in dit onderwerp zijn opmerkelijk en komen op een gevoelig moment voor de Thaise koninklijke familie.

Het is vermeldenswaardig dat de koning nog geen erfgenaam heeft aangewezen, hoewel de Thaise opvolgingsregels de voorkeur geven aan zonen.

error: Kopiëren mag niet!