De leider van Paraguay roept Taiwan op om terug te keren naar de VN

De president van Paraguay, een van de weinige landen die Taiwan nog erkennen, heeft opgeroepen tot de terugkeer van Taiwan naar de Verenigde Naties om erkenning te geven aan haar democratische status. President Santiago Pena sprak tijdens de Algemene Vergadering en benadrukte de noodzaak voor de VN om participatieve, democratische en rechtvaardige praktijken te weerspiegelen, in lijn met het VN-Handvest. Paraguay heeft zijn steun uitgesproken voor de toetreding van de Republiek China, oftewel Taiwan, tot de Verenigde Naties. Deze uitspraken komen op een moment dat China druk uitoefent om Taiwan uit internationale organisaties te weren.

Taiwan vertegenwoordigde China lang bij de VN, maar werd in 1971 vervangen door de Volksrepubliek China. De Verenigde Staten hebben nog steeds onofficiële banden met Taiwan en voorzien het van wapens ter verdediging. Slechts twaalf landen en het Vaticaan erkennen Taiwan, terwijl China druk uitoefent op landen om banden met Taiwan te verbreken. De Taiwanese vice-president William Lai, die volgend jaar presidentsverkiezingen leidt, bezocht Paraguay vorige maand, wat tot protesten van China leidde.

error: Kopiëren mag niet!