Binnenkort verplichte aangifte van vermogen voor publieke functionarissen 

Er komt binnenkort een staatsbesluit over aangifte van vermogen voor publieke functionarissen. Dit heeft president Chan Santokhi aangekondigd. Volgens hem is het concept staatsbesluit al af. Volgens het staatshoofd zal dit voor het eerst gebeuren in Suriname. Het is onderdeel van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waardoor het  land gaat. 

De verplichte aangifte van vermogen zal gaan gelden voor alle publieke functionarissen. Dat zijn meer dan 10.000 personen, gaf president Santokhi aan. Maar in eerste aanleg wordt een start gemaakt met leden van de regering, Assembleeleden, Staatsraadleden, directies van parastatalen en de rechterlijke macht. Dit geheel moet worden gezien als onderdeel van de bestrijding van corruptie. 

In het parlement is vaak gediscussieerd over maatregelen om de inkomsten van het land te vergroten. Eerder is de wet op Belasting Toegevoegde Waarde aangenomen. Nu moet in opdracht van het IMF de wet herzien worden. In het parlement hebben diverse leden ook aandacht gevraagd voor belastingontduiking, corruptiebestrijding en

vermogensbelastingen. Er wordt veel te weinig aan vermogensbelasting geïnd. Een manier die veelvuldig gebruikt wordt is het oprichten van een stichting die namens de instelling gronden op haar naam houdt: de zogenoemde stichting onroerend goed. De stichting is echter niet onderhevig aan de vermogensbelasting. Het is geen publiek geheim dat de Staat al heel veel inkomsten misloopt met deze constructie.

error: Kopiëren mag niet!