Ordening goudsector tegen achtergrond van anti-money laundering groot zorgpunt

De ordening van de kleinschalige goudsector tegen de achtergrond van te ondernemen acties en maatregelen voor het tegengaan van anti-money laundering en terrorisme financiering blijft een groot zorgpunt. Het lijkt niet op te schieten. Asis Gajadien, leider van de VHP-fractie in de Nationale Assemblee, vindt dat de regering zich meer moet inspannen om de nodige acties en maatregelen te nemen. 

Ordening van de goudsector is één van de 40 aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) zoals genoemd in het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname. Tijdens de beoordeling eind november vorig jaar van de MER door het CFATF, is een aantal tekortkomingen geconstateerd op het gebied van wet- en regelgeving die Suriname tot november 2025 in voldoende mate moet adresseren. 

Eén van acties die ondernomen moet worden is de ordening van de kleinschalige goudsector. Het gaat hierbij in essentie erom, dat de geldstromen binnen deze sector inzichtelijk gemaakt dienen te worden. De kleinschalige goudsector is door het CFATF als één van de grote risicosectoren aangemerkt voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. 

Lijkt niet op te schieten

Suriname is als resultaat van de beoordeling van de CFATF beland in de zogeheten “enhance follow-up” procedure. Gedurende een periode van jaar tot en met februari 2014 wordt Suriname extra gemonitord door de Financial Action Task Force (FATF) op het stuk van vorderingen die het maakt met betrekking tot een vijftal specifieke aanbevelingen, waaronder de ordening van de goudsector. Van vier van de aanbevelingen worden goede vorderingen gemaakt. Met de ordening van de goudsector lijkt het echter niet op te schieten. In februari volgend zal het FATF de vorderingen van Suriname evalueren.

Gajadien dringt er bij de regering op aan om meer vaart te zetten achter de ordening van de kleinschalige goudsector. Het zou volgens hem goed zijn om de regering c.q. de minister van Natuurlijke Hulpbronnen te vragen het parlement de stand van zaken door te geven.

Binnen de regering is vicepresident Ronnie Brunswijk belast met de ordening van de goudsector. Algemeen staat de samenleving nogal sceptisch hier tegenover, omdat de vicepresident zelf grote belangen heeft in die sector. Dat het tot nog toe niet echt opschiet met de ordening van de kleinschalige goudsector is voor menigeen daarom ook niet verwonderlijk. Het is als “poes’ poesie luku merki ” (de kat laten waken over melk) is eerder in het parlement betoogd.

SS

error: Kopiëren mag niet!