Verschil Jeugdraad en Nationaal Jeugdparlement

Afgelopen zaterdag werd in het kader van de Internationale Dag van de Jeugd een Nationaal Jeugdcongres gehouden. Tijdens dit congres zou de eerste vergadering van de pas gekozen Jeugdraad plaatsvinden, die helaas is verdaagd. Momenteel mist er nog een ordereglement dat aangenomen moet worden. Tevens moet er een verkiezingscommissie worden benoemd voor de leiding van de Jeugdraad. Er zijn drie leidinggevende functies opengesteld, namelijk voorzitter, ondervoorzitter en 1e plaatsvervanger. Elk lid van de raad mag zich verkiesbaar stellen voor deze functies. Vermoedelijk komt er 26 augustus een huishoudelijke vergadering, waarbij de agendapunten van de eerste verdaagde vergadering aan de orde komen. 

Volgens Mitesh Bhaggoe, waarnemend voorzitter van het Nationaal Jeugd Instituut, gaat het om dezelfde groep, namelijk de jongeren van Suriname. Hij geeft aan dat het verschil ligt in het praktiseren van het jeugdbeleid. Het Nationaal Jeugdparlement had behalve jeugdparlementariërs, ook jeugddistrictsraadsleden, maar het doel van decentralisatie onder de jongeren werd niet behaald.

“Middels de Jeugdraad zal de decentralisatie van jongeren plaatsvinden. De leden van de Jeugdraad zullen elk ressorten onder zich krijgen, waarbij zij zoveel als mogelijk de jongeren moeten mobiliseren en samenwerken met bestaande jongerenorganisaties. Het ministerie heeft reeds een bestaande lijst van dit soort organisaties, maar het ligt in de bedoeling veel meer jongeren te betrekken. Zij zullen dat doen door middel van het stellen van randvoorwaarden”, aldus Mitesh.  

Er is tijdens de verkiezingen van de Jeugdraad al een jongerenfonds goedgekeurd. Hierbij kunnen de leden van de Jeugdraad samen met een jongerenorganisatie projecten tot maximaal SRD 10.000 indienen en uitvoeren. Er worden ook trainingen verzorgd aan jongeren vanuit Jeugdzaken. 

De 29 leden van de Jeugdraad zijn voor drie jaren gekozen, middels de eerste online verkiezing. “Onze focus is om in contact te blijven met jongeren”, geeft de voorzitter aan. 

De leden van de Jeugdraad worden in de gelegenheid gesteld trainingen te volgen over communicatie, vergaderen, project schrijven en protocol. Zij hebben al één training mogen volgen. Er wordt ook aan gewerkt aan een kostenvergoeding voor de leden. 

De voorzitter benadrukt, dat Suriname vrij hoog staat in de Caricom als het gaat om jongerenparticipatie. “Maar het ligt ook aan ons als samenleving, om onze eigen kinderen, kinderen van de buurt en andere jongeren zoveel als mogelijk te mobiliseren en hen te laten participeren in jeugdprogramma’s.”

Geen partijpolitiek

Het huidige jeugdbeleid wordt beter geïncorporeerd in de doelstellingen van de Jeugdraad, ten opzichte van het Nationaal Jeugdparlement. Voor veel mensen binnen de samenleving heeft het Nationaal Jeugdparlement, een negatief beeld achtergelaten. De voorzitter geeft aan, dat eerste “lessons learned” uit het Nationaal Jeugdparlement is, dat partijpolitiek zich ver moet houden van de Jeugdraad. De leden van de Jeugdraad mogen geen actieve politieke rol vervullen. Zij dienen zich neutraal te stellen en participeren in het nationaal jeugdbeleid. De Jeugdraad is nog steeds een orgaan voor jongeren waar zij inspraak hebben. 

SD

error: Kopiëren mag niet!