We hebben zacht gewandeld en nu is er een nieuwe wandelgekte in de stad: stil wandelen. Hier is alles wat je moet weten over de trend, die belooft de racegeest en gestreste lichamen te kalmeren.
Enter: stil wandelen. We zijn allemaal gewend om mensen te horen praten op hun telefoon of zelfs (hard) muziek te spelen terwijl ze van A naar B lopen, en het is standaardpraktijk voor ons om onze oordopjes in te pakken zodat we tijdens een wandeling naar een podcast kunnen luisteren. Maar het lijkt erop dat er ook behoefte is aan een stillere aanpak, met #SilentWalking die alleen al in de afgelopen week bijna 400.000 views op TikTok heeft verzameld. Het spreekt voor zich: het is wandelen, maar met alleen het geluid van je voetstappen naast je. Ja, je leest het goed: dit is wandelen, maar niet zoals wij het kennen. In schril contrast met een hete meidenwandeling, waar koptelefoons veel voorkomen, is er hier geen muziek en geen chat – zelfs geen podcast om je gezelschap te houden.
Helen Garlick organiseert schrijfretraites aan de kust en omvat altijd een stille wandelactiviteit, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om zich in plaats daarvan te concentreren op wat ze kunnen horen, ruiken, zien en voelen.
“Voor mij is het een vorm van mindful wandelen – een persoonlijke en praktische manier om te ontspannen en me te helpen aanwezig te zijn in het nu”, vertelt ze aan Stylist. “Stil wandelen helpt me om me veel meer verbonden en afgestemd te voelen op mijn omgeving.”
Flora Harris, inkoper van sport- en badkleding bij Pour Moi, is een andere fan van stil wandelen. “Voor veel Gen Z’s en millennials kan dit behoorlijk ontmoedigend aanvoelen”, erkent ze. “We zijn erg gehecht aan onze koptelefoons, maar de voordelen van het weglaten van het achtergrondgeluid kunnen aanzienlijk zijn.”
Wat zijn de voordelen van de stille wandeltrend?
We zijn goed bekend met de voordelen van wandelen voor de mentale en fysieke gezondheid, en stil wandelen omvat al deze voordelen, van verbeterde cardiovasculaire gezondheid tot een langere levensduur en meer. Maar het komt met de toegevoegde mentale gezondheidsboost van stilte.
In een steeds luidruchtiger wordende wereld wordt de kracht van stilte vaak over het hoofd gezien. Maar studies tonen aan dat zelfs slechts twee minuten stilte de hartslag en bloeddruk aanzienlijk verlaagt, terwijl lawaaierige omgevingen de niveaus van ons stresshormoon (cortisol) verhogen en het ons moeilijk maken om ons te concentreren.
En zeker, TikTok is het daarmee eens, met fans van de trend die opmerken dat stil wandelen hen helpt bij het oplossen van problemen en hun creativiteit stimuleert. Het argument is dat in plaats van gebombardeerd te worden met prikkels, stille wandelingen ervoor zorgen dat onze hersenen zich kunnen concentreren en minder worden afgeleid.
“Door technologie achter je te laten en in stilte te wandelen, kun je afdalen naar een dieper niveau van bewustzijn”, zegt Garlick. “Het stelt ons ook in staat om af te stemmen op ons creatieve en instinctieve zelf, dat zo vaak wordt overstemd in het dagelijks leven.”
Het kan echt zo simpel zijn als je sportschoenen aan te trekken en het huis te verlaten – zonder je koptelefoon.
Houd er rekening mee dat als je niet gewend bent aan stilte, het in het begin een beetje vreemd kan aanvoelen. Maar als je in het ongemak leunt, begin je er misschien van te genieten.
Je wandelingen voelen misschien langer aan, maar dat is oké
“Zonder de afleiding die je gewend bent, zal je normale wandeling waarschijnlijk langer aanvoelen”, zegt Harris. “Dit is volkomen normaal, en na verloop van tijd zul je wennen aan het gevoel niet zo afgeleid te zijn. Als je in het begin merkt dat je verveeld raakt, probeer dan je wandelingen een beetje in te korten en vervolgens de afstand weer op te bouwen nadat je gewend bent geraakt aan stil wandelen. je normale wandeling zal langer aanvoelen’, zegt Harris. “Dit is volkomen normaal, en na verloop van tijd zul je wennen aan het gevoel niet zo afgeleid te zijn. Als je in het begin merkt dat je verveeld raakt, probeer dan je wandelingen een beetje in te korten en vervolgens de afstand weer op te bouwen nadat je gewend bent geraakt aan stil wandelen. Eerst.
“Als de gedachte om naar buiten te gaan zonder je koptelefoon je met angst vervult, dan kan het gemakkelijk zijn om je stille wandeling uit te stellen”, erkent Harris. “Om de prospect aantrekkelijker te maken, stel jezelf een meer hapklare uitdaging als je begint. Het kan bijvoorbeeld zijn om een bepaalde tijd te wandelen of een bepaald aantal baantjes te trekken in uw favoriete park. De sleutel is om ervoor te zorgen dat het korter is dan een wandeling die je normaal zou doen, zodat het beter beheersbaar aanvoelt. “Zonder je favoriete podcast of afspeellijst zou je je misschien zorgen kunnen maken dat je je verveelt tijdens je wandeling. Maar verveling doet geen pijn – en het is misschien zelfs goed voor je hersenen. Neurowetenschappers prijzen de deugden van verveling voor de gezondheid van de hersenen, in de overtuiging dat het de creativiteit stimuleert en de sociale contacten verbetert.
En als je je verveelt, wees gerust dat het een beetje het punt is en laat zien dat je de verbinding met prikkels van buitenaf hebt verbroken. Ga ermee door en zorg ervoor dat je elke keer dat je gaat een andere route neemt, zodat je bij elke wandeling nieuwe dingen opmerkt – het zal je helpen gemotiveerd te blijven.