Bouterse wil na vonnis in 8 decemberproces naar Koning Brunswijk voor gratie 

“Na het vonnis heb ik een voordeel. Ik kan nog naar de koning. Hij staat hoger dan de president. Ik kan naar de koning als ik veroordeeld word.” Zo sprak Desi Bouterse, hoofdverdachte in het 8 Decembermoordenproces, na de zitting maandag . Bouterse doelde op vicepresident Ronnie Brunswijk, die op 8 juli door het African Royal Kingdom (ARK) gekroond werd tot King Afro Suriname Heritage. “Jullie kunnen toch tegen een grapje”, grapte Bouterse. 

Brunswijk en Bouterse hebben een decennia lange relatie. Ooit waren zij elkaars vijanden; tijdens de Binnenlandse Oorlog vielen er veel doden en gewonden. De oorlog woedde grotendeels in het binnenland en werd gevochten door het Surinaams Leger onder leiding van Desi Bouterse en oud-rebellenleider Brunswijk. Later gingen beide de politiek in.

Bouterse en Brunswijk hebben tussen 2010-2015 samengewerkt. Nadien werd de ABOP door de NDP niet meer meegenomen in de coalitie van 2015-2020.

Bouterse sprak ook enkele ondersteuners die maandag rondom het gerechtsgebouw aanwezig waren. “We kunnen grote groepen op de been krijgen. We houden rekening. Het kan uit de hand lopen. Maar, ik dank jullie voor de support”, sprak hij.

error: Kopiëren mag niet!