President Santokhi ontmoet deze week Rutte en Macron in Brussel

President Chandrikapersad Santokhi zal vandaag, maandag 17 juli, en dinsdag 18 juli, bilaterale gesprekken voeren met president Emmanuel Macron van Frankrijk. Ook zal er hoog politiek overleg zijn met de demissionair premier van Nederland, Mark Rutte. Dit zal gebeuren in de marge van de EU-CELAC top in Brussel, België. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft dit bekendgemaakt. 

FID TotalEnergies

Het wordt de eerste grote top in Europa waar president Santokhi aanwezig zal zijn. Aanvankelijk zou hij vorig jaar als Caricom-voorzitter deelnemen aan de G20-top. Hij had echter ervan afgezien vanwege de binnenlandse ontwikkelingen. President Santokhi zei eerder dat het van cruciaal belang is dat Caricom wordt gehoord op internationale podia, waar kleine landen normaliter geen toegang hebben. Hij noemde toen deelname aan deze topconferentie een uitzonderlijke gelegenheid. 

De besprekingen met Macron zullen uiteraard over olie en gas gaan. Het staatshoofd had eerder aangegeven, dat er mogelijk met de Franse president overleg zal plaatsvinden over het besluit van de Franse oliegigant TotalEnergies over het verschuiven van de Final Investment Decision. Nu komt het moment dus echt. 

EU-CELAC

De Stichting Europese Unie – Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (EU-LAC Foundation) is een internationale organisatie die in 2010 is opgericht door de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie (EU), Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) met als missie het versterken en bevordering van het strategisch partnerschap tussen beide regio’s, verbetering van de zichtbaarheid ervan en stimulering van de deelname van de respectieve maatschappelijke organisaties. De top van regeringsleiders vindt na lange tijd weer plaats in Brussel.

error: Kopiëren mag niet!