Exxon-aannemers in Guyana onderzocht voor drugs- en goudsmokkel

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben Exxon Mobil gewaarschuwd om geen zaken te doen met twee mijnmagnaten in Guyana die worden onderzocht op verdenking van witwassen, drugshandel en goudsmokkel. Exxon heeft dit advies genegeerd en een deal gesloten met de zakenlieden voor de bouw van een logistieke basis.

De mijnmagnaten hebben nauwe banden met de president van Guyana en enkele kabinetsleden.

Amerikaanse functionarissen overwegen nu om sancties op te leggen aan de mijnmagnaten, wat de zakelijke relatie tussen Exxon en hen zou kunnen beëindigen.

De Amerikanen hebben overlegd over het al dan niet opleggen van sancties aan Nazar en Azruddin Mohamed, volgens zes mensen die bekend zijn met de zaak, waaronder een Exxon-functionaris en een Guyaanse regeringsfunctionaris.

De sancties, die zouden worden uitgevoerd door het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën, zouden het voor Amerikaanse bedrijven illegaal maken om zaken te doen met de Mohameds.

Exxon heeft verklaard dat ze zich houden aan alle toepasselijke wetten.

De mijnmagnaten ontkennen alle aantijgingen en zeggen dat ze geen misdaden hebben gepleegd en niet op de hoogte zijn van enig Amerikaans onderzoek naar hun activiteiten.

Amerikaanse functionarissen hebben Exxon herhaaldelijk gewaarschuwd voor de mijnmagnaten, maar hebben niet alle details van de criminele onderzoeken vrijgegeven vanwege wettelijke beperkingen.

Er wordt momenteel overlegd over het opleggen van sancties aan de mijnmagnaten, wat zou betekenen dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer met hen kunnen doen.

De regering van Guyana bekijkt opties om de impact van mogelijke sancties op de operaties van Exxon te minimaliseren.

error: Kopiëren mag niet!