Agrarische sector stimuleren bij jongeren: Jongeren Informatie Beurs

De Jongeren Informatie Beurs is van start gegaan en biedt jongeren de gelegenheid informatie in te winnen over de verschillende studie- en carriëremogelijkheden. De studierichting Agrarische Productie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname staat er dit jaar ook bij om de jongeren zoveel mogelijk te interesseren voor de sector.

Volgens M.K., studentencommissielid van de opleiding, is het aantal studenten dat zich inschrijft bij de studie drastisch afgenomen over de laatste decennia. “Wij moeten de kinderen vanaf de lagere school al interesseren voor de sector.”

M.K. geeft aan, dat men vaak genoeg alleen aan de landbouw denkt als men praat over de sector, daarin moet verandering komen.
De MULOschool Schotelweg heeft onlangs een examenbeurs gehouden, waarbij de kinderen verschillende opdrachten kregen. Enkele waren gericht op de agrarische sector, zoals het beplanten, opkweken en verkopen van een moestuin en het opzetten van een kippenkwekerij. We hebben meer van dit soort programma’s nodig vanuit de regering om de interesse voor  de sector bij jongeren op te wekken, aldus M.K. 

Uit een gesprek met Nayan Girjasing, alumni van de studierichting Agrarische Productie, is gespecialiseerd in de veeteeltsector, met name de melkveesector. Volgens hem moet men zich richten op onderzoek en data, daardoor wordt de agrarische sector productiever. Er is een gebrek aan vernieuwing binnen de sector. Jongeren tegenwoordig willen niet makkelijk lange uren in de zon staan en kijken uit naar vernieuwende ideeën. 

Wat is interessant binnen de sector
Om de agrarische sector te stimuleren, kunnen verschillende maatregelen worden genomen: onderwijs en bewustwording, financiële steun zoals subsidies/leningen en gebruikmaken van moderne technologie en innovatie. Volgens Nayan werkt bewustwording ook niet als er weinig data beschikbaar zijn en geen onderzoek verricht is om over te stappen naar modernisering. Ondersteuning bij het starten van een bedrijf kan ontmoedigend zijn voor jongeren vanwege de hoge kosten en complexe regelgeving. 

“De voorwaarden moeten goed vastgesteld zijn. Jonge ondernemers moeten meer focus leggen op de afzetmarkt en kijken wat de vraag naar producten zijn in Suriname. Als je weet wat je afzet is, is een lening met zachte voorwaarden een optie”, aldus Nayan.

Tijdens de open dag was er een grote interesse voor de eindproducten die tentoongesteld waren, zoals chocolade en wijn. Dus het maken van mooie eindproducten stimuleert de interesse van jongeren wel om over de agrarische sector na te denken. 

Waarom gaat het mis?
Er is een gap tussen de beleidsmakers en onderzoekers van de universiteit. “Er wordt bijvoorbeeld verbeterde melkvee naar Suriname gehaald, maar het importeren van dat melkvee zal resulteren in een fiasco, simpelweg omdat de verbeterde omstandigheden niet aanwezig zijn die dit type vee vereisen.”

SD

error: Kopiëren mag niet!