Ode aan guru Kries Ramkhelawan


De muziek guru Kries Ramkhelawan heeft jarenlang middels zijn Stichting Saathi een immense cultuur-bijdrage geleverd. Al meer dan 35 jaar draagt hij bij om de Surinaams-Hindostaanse cultuur en religie te bevorderen, door jaarlijks individuele concert-artiesten af te leveren aan de Surinaamse gemeenschap (op nationaal- en internationaal niveau). Zowel traditionele zang als Bollywood stijlen worden bijgeschaafd.

Ook het bespelen van de traditionele muziekinstrumenten zoals het harmonium, de dholak en dhantal worden aangeleerd aan zowel jong als oud. De legacy van de bekende Shri Rampersad Ramkhelawan als Harry Sewbalak wordt op een bijzondere manier voortgezet.

Heden ten dage vervolgt hij met zijn muziekinstituut KRMI, Kries Ramkhelawan Muziek Instituut, onlangs in verband met de viering van 150 jaar Hindostaanse Immigratie, tijdens de Baithak Gana Show, heeft Chela Aman Phagoe (leerling) hem degelijk in de bloemetjes gezet middels een lied. De ode aan zijn guru werd met het lied:”Guruvar tere charano ki” geuit.

We hebben in ons midden een “Maha Atma” beweert Aman (18). “Ik heb heel veel van mijn guru geleerd en die lering is dagelijks gaande. Ik ben hem dankbaar dat ik mijn cultuur in de vorm van taal, klederdracht, voeding, yoga, muziek en nog veel meer heb mogen leren. Mijn guru is een “powerhouse van Gyaan”! Mijn wens is, dat ik altijd zijn naam mag blijven voortdragen en hoop in zijn schaduw verder te groeien en te bloeien. Gehoorzaamheid aan de guru is geen slavernij. Het doel van de guru is alleen de redding van de discipel . Aan mijn guru Shree Kries Ramkhelawan de boodschap: “When one finds the true Guru, one can conquer half the world. Thank you for taking me as your disciple.” 

(Rahana N.)

error: Kopiëren mag niet!