Wijziging Personeelswet goedgekeurd in DNA 

Het wetsontwerp wijziging van de Personeelswet (PW) en wijziging van de Ambtenarenpensioenwet is donderdagmiddag met 26 stemmen voor en 13 stemmen tegen, goedgekeurd in de Nationale Assemblee, DNA. De nadere wijzigingen van beide wetten zijn bedoeld om de verplichte ambtenarenregistratie die nu al enige maanden vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken loopt, een wettelijke grondslag te geven. 

De oppositionele fracties van de NDP en de BEP hebben tegen het wetsontwerp gestemd. Beide fracties beargumenteren dat het om gelegenheidswetgeving gaat. NDP-fractieleider Rabin Parmessar gebruikte zelfs het woord “gangster wetgeving”. Waar de oppositie onder meer over valt is de toevoeging van een nieuw wetsartikel in de Personeelswet, namelijk 28a.  Dit nieuwe artikel handelt over “dat geen salaris is verschuldigd voor de tijd, gedurende welke de landsdienaar de aan de functie verbonden werkzaamheden niet heeft verricht om redenen die hem kan worden aangerekend”. 

Vrees voor willekeur

De oppositie, met name de NDP-fractie, is van oordeel dat de toevoeging van dit nieuwe wetsartikel onnodig is, omdat de toepassing van dit principe van “no work, no pay” reeds goed is geregeld in de PW. De PW regelt bijna al alles, en het is een kwestie voor de overheid om de bestaande bepalingen toe te passen. Leden van de NDP-fractie voeren aan dat expliciete toevoeging van dit nieuwe wetsartikel in zich heeft dat er naar willekeur gebruik zal worden gemaakt om landsdienaren buiten hun schuld om te straffen. 

Cedric van Samson (VHP), één van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, en Kishan Ramsukul (VHP), lid van de commissie van Rapporteurs, stonden lijnrecht tegenover de zienswijze van de NDP-fractie. Beide leden van de coalitie verwijten leden van de NDP-fractie ambtenaren die niet werken, maar toch geld ontvangen, in bescherming te willen nemen. De coalitieleden blijven erbij, dat de toevoeging van het nieuwe wetsartikel moet blijven staan. Vanuit de oppositie wordt erop gewezen, dat veel ambtenaren buiten hun schuld om, en vanwege onder andere politieke rancune en gewijzigde beleidsinzichten zijn aangezegd om thuis te blijven. Ze vreest dat met de toevoeging van dit nieuwe wetsartikel  er willekeurig tegen hen zal worden opgetreden. 

Opschoning personeelsbestand

In de afgelopen jaren is het ambtenarenbestand enorm gestegen. Desondanks is de dienstverlening niet navenant verbeterd en zijn de overheidspersoneelskosten in tegendeel fors toegenomen. Deze kosten drukken zwaar op de begroting met als gevolg dat de overheid niet optimaal kan voorzien in overige operationele kosten, subsidies en beleidsprogramma’s. 

Mede gelet op het financieel beheer en de besteding van overheidsgelden is het noodzakelijk dat het landsdienarenbestand wordt opgeschoond en geactualiseerd. Ter realisatie hiervan is het belangrijk om een registratie te houden die verplicht wordt gesteld voor alle landsdienaren. De grondslag voor het houden van deze registratie en de daarbij op te leggen tuchtstraf bij het niet voldoen hieraan zijn opgenomen bij deze wijziging van de Personeelswet. De Regeringsraad heeft eerder beslist dat het niet registreren plichtsverzuim oplevert. Met deze wetswijziging krijgt dit nu een wettelijke grondslag.

SS

error: Kopiëren mag niet!