President Santokhi: “Regio moet onafhankelijk worden van leningen en kredieten”

President Chandrikapersad Santokhi neemt deze week op de Bahama’s deel aan deย  US โ€“ Caribbean Leaders Meeting; een ontmoeting van Caricom-staatshoofden met vicepresidente Kamala Harris van de VS.ย 

Het Surinaamse staatshoofd heeft donderdag 8 juni de vergadering toegesproken. 

โ€œAls we echte duurzame economische welvaart in onze regio willen creรซren, moeten we ons denken en handelen veranderen.โ€

Hij heeft in zijn toespraak geconcludeerd,dat de regio economische groei moet bevorderen gebaseerd op regionale productie en inkomsten. โ€œDit is niet alleen cruciaal om de levenskwaliteit van onze mensen te verbeteren, maar ook om de democratie en democratische instellingen te versterkenโ€, aldus president Santokhi.

Volgens Santokhi is het vanwege de recente wereldgebeurtenissen, de impact van klimaatverandering en de evoluerende internationale politiek, nodig om met passende oplossingen te komen om diverse vraagstukken op te kunnen lossen. Hij heeft voornamelijk gesproken over het belang om als regio onafhankelijk te worden van leningen en kredieten. โ€œAls we leningen-onafhankelijk willen worden en onze schuldenlast duurzaam willen verminderen, moeten we meer inkomsten genereren door uitgebreide productie en verhoogde productiviteit. We moeten op veel gebieden zelfvoorzienend worden, vooral op het gebied van voedsel en energie.โ€ 

President Santokhi heeft de Caricom-leiders opgeroepen om nieuwe energieproducenten in de regio gelijke kansen te bieden om hulpbronnen te genereren en binnenlandse en regionale duurzame economische groei te ondersteunen. 

President Santokhi merkte ook op, dat er voldoende vruchtbare grond beschikbaar is om het doel van meer voedselzekerheid in de eigen regio te bereiken. โ€œEr zijn financiรซle instrumenten nodig om dit proces te vergemakkelijken, zoals onderzoek en ontwikkeling, microverzekeringen, infrastructuur en supply chain-logistiek. We zien een toenemende belangstelling voor investeringen in grootschalige landbouwfaciliteiten in Suriname en Guyana.โ€

Het staatshoofd heeft Amerikaanse bedrijven opgeroepen om te investeren in landbouwprojecten in de Caraรฏbische regio.

error: Kopiรซren mag niet!