Bewoners Brokopondo voelen zich in de maling genomen in kwestie schadevergoeding overstroming

De bewoners van de door overstroming getroffen dorpen beneden de Afobaka stuwdam voelen zich in de maling genomen door de regering. Van het overeengekomen bedrag van SRD 18.000 aan schadevergoeding per huishouden, hebben zij in januari dit jaar slechts SRD 4.500 uitgekeerd gekregen. Over wanneer het resterend bedrag van SRD 13.500 uitbetaald zal worden, kunnen zij geen duidelijkheid verkrijgen van de autoriteiten.  

Het overeengekomen bedrag SRD 18.000 aan schadevergoeding, is gebaseerd op een maandelijks bedrag van SRD 3.000 dat gedurende zes maanden vanaf juni tot december vorig jaar zou worden uitgekeerd. Het gaat om in totaal 140 huishoudens aan wie schadevergoeding moet worden uitgekeerd. Het totaal bedrag komt neer op ongeveer SRD 3 miljoen.

BEP-Assembleelid Ronny Asabina zegt desgevraagd, dat de bewoners in zijn distrikt, Brokopondo, niet te spreken zijn over het uitblijven van de uitbetaling van het resterende deel van de schadevergoeding. Ze voelen zich voor de gek gehouden door de regering.

Vorig jaar, gedurende de maanden maart, april en mei, zijn als gevolg van het spuien van overtollig water uit het stuwmeer verschillende dorpen en woongemeenschappen onder water komen te staan. Woningen hebben door de maandenlange wateroverlast schade opgelopen. Daarnaast zijn ook landbouwgronden met daarop gewassen verloren gegaan. 

Schade landbouwgronden

Over vergoeding aan landbouwers voor die schade is volgens Asabina dan nog niet eens gesproken. Het voorstel is, dat per hectare een bedrag van SRD 50.000 wordt uitgekeerd.

De economische schade als gevolg van de maandenlange wateroverlast  van vorig jaar beperkt zich volgens Asabina niet alleen tot woningen en kostgronden. Veel bedrijven, zoals exploitanten van vakantieoorden en lodges, hebben enorme schade opgelopen. Het Berg en Dal toeristisch oord bijvoorbeeld, is sinds de overstroming van vorig jaar nog steeds gesloten. Zo zijn er nog tal van vakantieoorden en verhuurders van lodges die de opgelopen schade nog steeds niet te boven zijn gekomen. De vraag is of deze groep van bedrijven en ondernemers ooit gecompenseerd zal worden voor geleden schade. De schade van deze bedrijven en ondernemers is nog niet eens in kaart gebracht.

De huishoudens waarvan de woningen maandenlang onder water zaten hebben van Staatsolie, zijnde de beheerder van de Afobaka waterkrachtcentrale, wel een tegemoetkoming ontvangen. Voor schoonmaak van hun woningen heeft men SRD 6.000 ontvangen. Daarnaast is Staatsolie voor schade aan inboedels elk huishouden tegemoet gekomen met een bedrag van SRD 25.000. 

SS

error: Kopiëren mag niet!