Psychologe Simone Goodett: “Faalangst bij adolescenten en jongvolwassenen in Nickerie”

“De mentale gezondheidszorg in het rijstdistrict schreeuwt om aandacht. Wij hebben onvoldoende (klinische) psychologen en psychiaters. Patiënten die beterschap zoeken hebben online sessies met psychologen in Paramaribo. Voor fysieke sessies moeten zij soms naar de stad. Er is geen opnamemogelijkheid in Nickerie. Opname in Paramaribo bemoeilijkt bezoek van familie, vrienden en bekenden, waardoor het familieleven in de war wordt gestuurd”, aldus een noodsignaal uit het westen van het land.

PCS niet operationeel

Het ministerie van Volksgezondheid voert aan: “Wegens gebrek aan onder andere financiële middelen is het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) al tijden niet operationeel in het district.  Steeds minder psychologen bieden fysieke ontmoetingen in Nickerie aan. Er worden wel online psychologische behandelingen op afstand toegepast. Fysieke ontmoetingen vinden in Paramaribo plaats.”  

Vraag naar hulp

Counselor: “Dit terwijl mentale klachten toenemen en de vraag naar psychische hulp toeneemt. Er zijn om en bij 50 psychologen in Suriname. Dit aantal is beslist onvoldoende.”

Thora Psychologie Praktijk

“Medische specialisten die in Paramaribo gevestigd zijn reizen regelmatig af naar Nickerie om consult te houden. Met psychische dienstverleners is het anders gesteld. Kinderpsychologe Simone Goodett heeft een privépraktijk in het westen (Thora Psychologie Praktijk). Er is vanwege het landelijk tekort aan psychologen een beroep op haar gedaan om haar diensten ook in Paramaribo te verlenen, waar zij circa 2 dagen in de week en via online consult haar krachten geeft.”

Crisisinterventie

Vanwege het schrijnend tekort aan mentale zorg hulpverleners in Nickerie kan kinderpsychologe Goodett wanneer crisisinterventie nodig is, niet anders dan inspringen om volwassenen te begeleiden. “Je kan bijvoorbeeld iemand die erg suïcidaal is en zichzelf op dat moment niet veilig kan houden, niet laten wachten op hulp uit Paramaribo.”

 Levenskwaliteit

“Als er aan een willekeurige persoon gevraagd wordt naar mentale stoornissen in Nickerie, schiet bij velen suïcide het eerst in gedachten. Maar, er zijn meer factoren die de kwaliteit van het leven bepalen. Ik kom weinig relatieproblemen tegen in mijn praktijk. Het zijn bij mij voornamelijk jongeren die zich beperkt en niet begrepen voelen, in de knoop zitten met zichzelf, niet weten hoe verder te moeten of faalangst hebben.”

Stoornissen

“Nickerie heeft een kleine bevolking van 50.000 zielen. De sociale controle binnen de familie en de samenleving werkt remmend op de persoonlijke ontplooiing. Ouders en familie hebben hoge schoolverwachtingen.  De studiedruk is groot. Prestatieangst, faalangst, angststoornissen, stoornissen welke de stemming beïnvloeden komen nogal voor.”

Crises

“Diversiteit aan werkgelegenheid is schaars. Er zijn onvoldoende variërende ontspanningsmogelijkheden. Verdere studie in Paramaribo of het buitenland is slechts voor enkelen weggelegd. Financiële problemen komen erbij kijken. De maatschappelijke en economische crises die Suriname in een greep houden ontzien niets en niemand.”

Negatieve uitstraling

“Nationale en lokale toestanden zorgen in Nickerie voor maatschappelijke tekortkomingen. Iedereen voelt de druk en heeft het moeilijk. Ouders, verzorgers, leerkrachten hebben het vaak nog moeilijker dan jongeren. De problemen waaronder ouderen gebukt gaan, hebben een negatieve uitstraling naar de jongeren toe.”

Geen zin

“Tijdens groepstherapie sessies met studenten over depressie en angst is naar voren gekomen, dat het erop lijkt alsof sommige leerkrachten geen zin hebben om les te geven. De studenten voelen zich niet begrepen en missen de studentgerichte benadering. Ook hebben zij, vanwege mogelijk ontstane hiaten betreffende de lesstof, het overzicht kwijt en weinig motivatie. Dit heeft weer invloed op hun zelfbeeld.

Meerdere kwalen

“Deze ongewenste situatie is niet van de ene op de andere dag ontstaan. De Covid-19 pandemie heeft de geestelijke gesteldheid van de mens beïnvloed. Het feit, dat de jongeren zich niet konden ontwikkelen zoals zij het graag zouden willen, deed depressie en andere kwalen toenemen.”

Counselors

“De mens voelt zich in toenemende mate beperkt in zijn mogelijkheden. Ze kunnen als het ware geen kant op. Dit en meer heeft invloed op de kwaliteit van het leven. Destijds zijn psychosociaal/assistent counselors opgeleid. De hulp die zij verleenden is stopgezet. Door gebrek aan begeleiding en vervolgscholing zijn zij inactief geworden of weggetrokken. Dit is jammer, want ik merk, dat een toenemend aantal jongeren hulp zoekt.” Kortgeleden werd het werk van assistent counselors, nieuw leven ingeblazen. Dat is dus een fijn vooruitzicht.”

Aanbeveling 

“De counselors waren meestal leerkrachten of personen met een soortgelijke achtergrond. Het wordt sterk aanbevolen om deze personen op te trommelen, te refreshen, bij te scholen en daadwerkelijk in te zetten”, tot zover psychologe Simone Goodett.

HD

error: Kopiëren mag niet!