President Santokhi: “Eerste staatsbezoek presidente Murmu is bekroning voor Suriname”

Presidente Draupadi Murmu van India is tijdens haar staatsbezoek aan Suriname bijzonder onder de indruk geweest van het land. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi terugblikkend op de afgelopen drie dagen waarbij hij de gastheer was van het Indiase staatshoofd. Bijzonder is vooral het feit dat het Murmu’s eerste staatsbezoek was sinds ze in juli 2022 werd ingezworen als staatshoofd van India.

“Het is het eerste staatsbezoek van de Indiase president, en dat de keuze op Suriname is gevallen zegt wat”, aldus president Santokhi, die ook ingaat op de diepere betekenis van het bezoek en de samenwerkingsrelatie met India.

Hij meent dat de relatie tussen Suriname en India verschilt met die van andere landen. “Het is geen relatie zoals met vele andere landen op basis van de onafhankelijkheid van het land. De relatie met India is vanaf de eerste dag dat de Brits-Indiërs naar Suriname kwamen.”

Presidente Murmu is volgens hem ook als speciale gast aanwezig geweest vanwege 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. “Ik heb los van de formele programma’s heel wat ontmoetingen gehad met president Murmu en ik kan zeggen dat ze bijzonder onder de indruk is. In feite vraagt ze zich af hoe het ons gelukt is – waar het in andere landen niet lukt – om na 150 jaar nog alles in stand te houden, de cultuur, de taal, de gewoonten, waarden en normen.”

President Santokhi staat ook stil bij het finaliseren van de schuldherschikking met India, hetgeen de weg vrijmaakt voor het heractiveren en uitvoeren van projecten, die werkgelegenheid en ontwikkeling met zich meebrengen.

error: Kopiëren mag niet!