Leren omgaan met emoties is van belang – “Geweld zal altijd de laatste optie moeten zijn”

De afgelopen periode zijn vecht- en steekpartijen toegenomen in Suriname. Sommigen zijn van mening dat men geen steek- of vechtpartijen kan voorkomen, omdat het moment en de emoties dat bepalen. Aan Ruth Belfor, Life Coach en Oplossingsgerichte therapeut tevens directrice van de organisatie Boldness2Conquer, is gevraagd wat haar kijk hierop is. Belfor geeft aan, dat zij van mening is, “dat je altijd een reactie kunt voorkomen.”

“Dat men zegt, moment bepaalt, wil zeggen dat we onze emoties niet de baas zijn. Het overkomt de beste van ons, dat we een moment hebben waarbij we ons beroerd voelen en gewoon reageren. En tegelijkertijd zeg ik geweld zou altijd de laatste optie moeten zijn. Ik zou het alleen gebruiken als ik mezelf zou moeten verdedigen. Ik vind dat we allemaal moeten leren hoe we moeten omgaan met onze emoties.”

Belfor geeft aan, dat sommigen het moeilijk vinden om over hun emoties te praten en hulp te zoeken, omdat er heel wat dingen gaande zijn. “Zelfs al zijn er zoveel hulpkanalen (psychologen, coaches, counselors), dan heb je nog de economische situatie. Het betalen gaat moeilijk. Als er gratis groepssessies zijn, komt men niet echt opdagen, omdat men zich schaamt, ondanks dat het minder taboe wordt. Trots speelt ook een grote rol. Sommige vinden dat er niets mis is met ze. Wanneer het gaat om het leren omgaan met emoties, heeft ego geen plek. Als we willen leren en ons willen openstellen kunnen we onze ego niet laten bepalen voor ons.”

Mensen kunnen leren om met hun negatieve emoties, zoals boosheid, om te gaan, door zich open te stellen om te leren, zegt Belfor. “Laten we altijd zoveel mogelijk ’teachable’ en ‘coachable’ zijn. Er worden vaker lezingen gehouden omtrent de mentale gezondheid en het leren omgaan met emoties. Volg de pagina’s van de verschillende coaches, counselors en sociaal-maatschappelijke werkers. Ga ook op onderzoek uit.”

Volgens Belfor is boosheid altijd de tweede reactie. Er moet dus iets vooraf gebeurd zijn, waardoor men zich uit door boosheid. Sommige hebben al die jaren geleerd om zich bij schaamte of verdriet te uiten door boosheid. Belfor stelt, dat ze niet hebben geleerd om te communiceren. Daarom vindt zij het belangrijk dat mensen zich openstellen voor informatie. “Het is oefening baart kunst. Ik oefen tot de dag van vandaag nog. Onlangs heeft een collega me erop gewezen, dat ik zaken anders kon aanpakken, in plaats van irritatie de boventoon te laten voeren.”

Belfor zegt ook, dat voorlichting altijd mogelijk is, maar dat mensen zich ook moeten willen openstellen daarvoor. “We kunnen tegenwoordig met een klik op de knop al informatie vinden op Google. Op social media kan je ook heel snel met psychologen of coaches in contact komen, als je wil leren hoe je moet omgaan met je emoties. Er is heel veel informatie. Maar je openstellen, daar is waar we nu zitten”, benadrukt Belfor.

SK

error: Kopiëren mag niet!