Ruben Kanhai: “Acupunctuur kan bijdragen aan gezondere bevolking en verlaging kosten import medicijnen”

Het integreren van acupunctuur als complementaire geneeskunde in de reguliere gezondheidszorg zal ertoe bijdragen dat de nationale rekening voor de import van medicamenten met zeker 20 procent omlaag gedrukt kan worden. De beoefenaars van deze eeuwenoude vorm van geneeskunde, acupuncturisten, kunnen bijdragen aan een gezondere bevolking. Daar is psycholoog en acupuncturist Ruben Kanhai helemaal van overtuigd. Als acupuncturist is Kanhai als meer dan 40 jaar bezig. Zijn opleiding in acupunctuur heeft hij genoten aan wereldbefaamde acupunctuur instituten in onder andere Najing en Beijing in China. 

Kanhai is ondervoorzitter van de door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) erkende internationale organisatie van acupuncturisten. Deze organisatie bestaat uit meer dan 10.000 acupuncturisten in 147 landen. Hij is tevens voorzitter van de in Nederland opgerichte Academy of Complementary Medicine (ACOM). Dit instituut houdt zich onder meer bezig met het opleiden van acupuncturisten. In de wereld van acupunctuur is Kanhai een autoriteit. 

Hij heeft niet lang geleden een 900 pagina’s tellend wetenschappelijk handboek over acupunctuur geschreven en uitgebracht. Dit boek is voornamelijk bedoeld voor onder meer fysiotherapeuten, artsen, studenten en personen in para-medische beroepen. Het boekwerk is zowel in het Nederlands als in het Engels uitgegeven.

Acupuncturisten opleiding

Ruben Kanhai streeft ernaar om in Suriname een opleiding te verzorgen tot acupuncturisten. Die opleiding moet op termijn minimaal 50 gekwalificeerde acupuncturisten voor Suriname opleveren. 

Kanhai verblijft momenteel in Suriname. In de afgelopen vier weken heeft hij ongeveer 365 personen middels acupunctuur behandeld voor diverse gezondheidsklachten. Hij deed dat pro-deo. Hij merkt op dat er in Suriname naast de westerse geneeskunde, grote behoefte bestaat aan  niet-westerse geneeskunde. De traditionele- en culturele geneeskunde is vanwege de multiculturele samenstelling van de bevolking vrij goed ingeburgerd. Met acupunctuur als oosterse geneeskunde is dat echter anders. Dit komt, omdat er een gebrek is aan beoefenaars van deze vorm van complementaire geneeskunde. Hier wil hij verandering in brengen. Hij is van plan om in Suriname een opleidingsinstituut op te zetten waar personen tot gecertificeerde acupuncturisten worden opgeleid. Het wordt de Academy of Complimentary Medicine Suriname (ACOM Suriname). De opleiding zal ongeveer 18 maanden duren. Het wordt een verkort gecertificeerde HBO opleiding op bachelor niveau.

Gelet op het bevolkingsaantal en de -spreiding in Suriname zegt Kanhai, dat tussen de 50 tot 70 acupuncturisten nodig zijn in Suriname. Met een acupuncturisten opleiding mikt Kanhai op termijn minimaal 50 internationaal gecertificeerde acupuncturisten voor Suriname te kunnen afleveren.

WHO erkent nut acupunctuur

Acupunctuur heeft binnen de internationale geneeskunde zijn nut bewezen. De WHO heeft vastgesteld, dat tussen de 300 en 400 ziekten middels acupunctuur behandeld kunnen worden. Het zou ideaal zijn indien acupunctuur geïntegreerd zou kunnen worden in de reguliere geneeskunde in Suriname. Acupunctuur als aanvullende geneeskunde zou met voldoende actieve acupuncturisten in belangrijke mate kunnen bijdragen aan een gezondere bevolking. Behalve een substantiële verlaging van de nationale rekening voor de import van medicijnen, zal het ook ertoe bijdragen, dat artsen minder verwijzingen hoeven uit te schrijven voor verdere specialistische medische behandelingen. Dat kan ook schelen in de kosten van de reguliere gezondheidszorg in het land. Om tot die situatie te kunnen geraken is het wel zaak, dat van overheidswege een wettelijke basis geeft aan de verschillende vormen van complementaire geneeskunde. 

Het Assembleelid Soewarto Moestadja (NDP) heeft vorige week in het parlement een lans hiervoor gebroken. Hij stelde aan de minister van Volksgezondheid de vraag hoever die is met het in kaart brengen van de traditionele en complementaire geneeskunde in het land. Moestadja vroeg ook of binnenkort uitgekeken mag worden naar de wettelijke erkenning van deze vormen van geneeskunde.

Voor de nog op te starten opleiding tot acupuncturisten hebben zich volgens Kanhai reeds 27 personen opgegeven. Daaronder bevinden zich ook artsen. Hij zegt uit te kijken naar een geschikte locatie om de opleiding te verzorgen. Hij hoopt in het derde of vierde kwartaal van dit jaar nog van start te kunnen gaan met de opleiding tot acupuncturisten. SS 

error: Kopiëren mag niet!