Asawini Edenburg terug in Nederland

Mensenrechtenactiviste Regita ‘Asawini’ Edenburg is terug in Nederland. Zij werd maandagochtend groots ontvangen door familieleden en vrienden op Schiphol. De redactie van Dagblad Suriname verneemt, dat zij zondag 4 juni in vrijheid is gesteld en vrijwillig het land verlaten heeft. 

Op zondag 28 mei werd de vrouw aangehouden door de Surinaamse politie. Tegen haar was aangifte gedaan van diefstal, diefstal in vereniging, medeplichtigheid aan diefstal en bedreiging. Op 30 mei werd zij vrijgesproken van de klachten die tegen haar waren ingediend. Echter bleef zij aangehouden, omdat haar verblijfsvergunning werd ingetrokken, wat dus betekende dat zij zich illegaal in het land bevond. 

Asawini is in het district Brokopondo in Suriname geboren, maar heeft de Nederlandse nationaliteit. De verblijfsvergunning van de mensenrechtenactiviste werd ingetrokken, omdat zij een ernstig gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid en inbreuk zou hebben gemaakt op de openbare orde en rust.

De mensenrechtenactiviste is onlangs opgekomen voor de mensen in het Brokopondo-gebied, nadat er een ophef was ontstaan over cyanide in het stuwmeer. Asawini ging samen met een actiegroep naar de locaties van Chinezen die goudwinningsactiviteiten ontplooien, om de werkzaamheden stop te zetten. Zij redeneerde dat het milieu erg vervuild is voor mens en dier en dat het niet zo gelaten kon worden. De Chinezen zouden zich volgens haar ook illegaal bevinden in het Saamaka gebied. Kort nadien werd Asawini aangehouden.

Op woensdag 31 mei werd Asawini overhaast het land uitgezet, via Albina naar Frans-Guyana. Volgens informatie zou Asawini zich enige dagen in een cel te Cayenne hebben bevonden, waar zij zwaar werd bewaakt door de Franse autoriteiten. Asawini zou in een interview met media hebben aangegeven, dat zij een Surinaams paspoort kreeg van de Surinaamse autoriteiten, terwijl zij de Nederlandse nationaliteit bezit. Dit zou zij aan de Franse autoriteiten kenbaar hebben gemaakt, waarop besloten werd dat zij terug naar Suriname moest. 

Echter is de vraag: Hoe is het mogelijk dat een Surinaams paspoort wordt aangemaakt voor iemand met de Nederlandse nationaliteit? Als zij een Surinaams paspoort verkregen heeft, hoe is het dan mogelijk dat ze als ‘Surinamer’ het land wordt uitgezet? 

De advocaten van Asawini hadden een Kort Geding aangespannen tegen haar uitzetting en boekten op vrijdag 2 juni succes hiermee. Door de Kort Geding-rechter werd bepaald dat Asawini terug naar Suriname moest. Ook de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, werd ter verantwoording geroepen. Amoksi gaf tijdens de behandeling van het Kort Geding aan, dat Asawini het land was uitgezet naar Frans-Guyana, vanwege logistieke redenen, maar erkende dat er ook fouten waren gemaakt. 

De minister zei dat Asawini terug gehaald zou worden naar Suriname. Waarna dit ook gebeurde. Op zaterdag 3 juni werd de vrouw teruggebracht naar Suriname om de volgende dag te worden vrijgelaten om terug te keren naar Nederland. Naar haar zeggen heeft zij dit vrijwillig gedaan, omdat zij zich niet meer veilig zou voelen in Suriname.

(Fotobron: Facebook)

SK

error: Kopiëren mag niet!