Boodschap SHI in verband met 150 jaar Hindostaanse Immigratie

We staan aan de vooravond van de herdenking van 150 jaar Hindostaanse Immigratie in Suriname. Tussen alle activiteiten van verschillende organisaties is het tijd om te gaan bezinnen en dankbaarheid te tonen. Dankbaarheid dat onze voorouders ondanks de erbarmelijke situatie waarin ze hebben geleefd en gewerkt, toch hebben besloten om in dit mooi land Suriname te blijven en ons, hun nazaten, er deelgenoot van te maken. Suriname ons geliefd land, de bromtjie djarie, waar alle etnische groepen harmonieus en broederlijk naast en met elkaar leven.

De Stichting Hindostaanse Immigratie zal in het kader van 150 jaar Hindostaanse Immigratie op zaterdag 3 juni een Landbouwersmonument onthullen bij de markt te Nieuwe Grond in het district Wanica, als eerbetoon aan elke landbouwer voor het harde werk en dat zij ervoor zorgen dat we dagelijks worden voorzien van voedsel. In de avond van 3 juni zal ter bevordering en in stand houding van de hindostaanse cultuur, een baithak gana concert worden gehouden in Roeli’s Event Venue. Op zondag 4 juni zal er een Baba en Mai Monument worden onthuld te Groningen in het district Saramacca. Gelet op de decentralisatie gedachte en de roep vanuit de burgers van Saramacca is dit initiatief ontstaan. Verder zal de SHI op 5 juni bloemenhulde doen doen bij alle Baba en Mai monumenten landelijk en zal er tevens een monument van de drie verzetsstrijders worden onthuld, ter herinnering aan de helden die een dappere strijd hebben gevoerd voor rechtvaardigheid en betere leefomstandigheden van de immigranten.

Later dit jaar zal ook herdacht worden 160 jaar afschaffing van de slavernij en 170 jaar Chinese Immigratie, daarom is door de regering van Suriname, het jaar 2023 genoemd een jubileum jaar.

Laten we binden om nader tot mekaar te komen en samen dit geliefd land tot grotere hoogten te brengen.

Het doet pijn als we een ochtend worden opgeschrikt door een bericht dat er weer eens beelden van Hindoe Goden zijn vernield door vandalen; dit is niet ons Suriname. In ons mooi land Suriname hebben we geleerd ieders religie, cultuur, kortom elk één te respecteren, te waarderen en vredelievend met elkaar om te gaan.

Broeders en zuster laten wij de saamhorigheid en eenheid in ons mooi en geliefd land in stand houden. En dat kan alleen als we elkaar respecteren en waarderen.

Namens het Bestuur van de Stichting Hindostaanse Immigratie wensen wij u een bezinningsvolle immigratie dag toe.

error: Kopiëren mag niet!