Wet beperking slacht vrouwelijk runderen goedgekeurd door Assemblee

De wet inzake beperking op het slachten van runderen van het vrouwelijk geslacht is donderdagmiddag in de Nationale Assemblee met algemene (41) stemmen goedgekeurd. De wet is bedoeld ter bescherming van de rundveestapel in het land. In de voorbije jaren is er veel ingeslacht op de veestapel om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar rundvlees. De toegenomen vraag komt niet alleen vanwege de lichte groei van de bevolking, maar heeft vooral te maken met  het verhoogd toerisme en de aanwezigheid van aanzienlijke aantallen buitenlandse werkers in onder andere de mijnbouwsector.

Bij de slachting is er sprake van een verhoogd aantal gevallen van drachtige runderen. Hierdoor kan de veestapel in het land minder snel groeien. Dit heeft een negatief effect op de tijdige voorziening van de bevolking met vlees afkomstig van rund. Ter bescherming van de veestapel heeft het ministerie van LVV het noodzakelijk geacht het slachten van het productief deel van de veestapel, in het bijzonder van het vrouwelijk geslacht, te beperken. 

Onder veeboeren is veel misverstand ontstaan over deze maatregel van LVV die nu bij wet is geregeld. Zo is begrepen, dat men geen vrouwelijke runderen mag verkopen. Dit is echter niet juist. Men mag vrouwelijke runderen verkopen, maar die niet aanbieden voor slachting. Voor slachting van vrouwelijke runderen is toestemming van de inspecteur van LVV nodig. 

Drachtige runderen

Het wettelijk verbod op het slachten van vrouwelijk runderen die nog geen vier volledig uitgebotte volwassen snijtanden hebben, ligt in het feit dat aangenomen wordt, dat het dier dan vier jaren oud is en minimaal één keer een kalf heeft geworpen. Het slachtverbod op kennelijk drachtige runderen is nodig ter bescherming van het ongeboren kalf. De slachtbeperking van deze categorie vrouwelijke runderen zal zorgen voor verdere groei van de rundveestapel.

Overtreding van het slachtverbod levert een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar op en/of een geldelijke boete van de vierde categorie . Indien het dier opzettelijk zodanig letsel wordt toegebracht waarbij noodslachting noodzakelijk wordt geacht, dan geldt een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden en/of een geldboete van de derde categorie.

Tijdens de debatten donderdag in het parlement over het wetsontwerp werd erop gewezen, dat er meer maatregelen nodig zijn om de rundveestapel in het land weer op peil te brengen zoals die van 20 jaar geleden.

LVV-minister Parmanand Sewdien zei, dat om het niveau van 20 jaar geleden te behalen, jaarlijks de veestapel gedurende 3 jaar met 12.000 per jaar zou moeten groeien. Als andere flankerende maatregelen daarbij noemt hij de import van fokdieren, kunstmatige inseminatie, verbetering van het grasland en overige infrastructuur, en voorlichting naar de boeren toen. Dit vereist allemaal zware kapitaal investeringen. 

Er is in de afgelopen meer dan 20 jaar sprake van verwaarlozing van de veestapel. Suriname loopt volgens de minister 40 jaar achter voor wat betreft de ontwikkeling van de veestapel. 

De minister zegt zich ervan bewust dat de resterende twee jaren van de huidige regeerperiode absoluut niet voldoende zijn om de achterstand in de ontwikkeling van de veestapel in te lopen. Dat vereist minstens 10 jaar. Evenwel is het parlement het eens met de minister, dat de wet die de slacht van vrouwelijk runderen beperkt, een goede stap is. Het tekort aan rundvlees dat zal ontstaan vanwege deze maatregel zal tijdelijk opgevangen middels de import van slachtvee.

SS

error: Kopiëren mag niet!