Wat een “gezeik” van RUSLAND

Gregory Rusland, de voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) en lid van het parlement, is tegen het weggeven van gronden aan vreemde mogendheden. Het is jammer dat hij, ondanks dat hij de geschiedenis kent, niet overstijgt om de volledige toedracht te geven.

De Nationale Partij heeft vaak de leiding gehad van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals onder Lygia Kraag-Keteldijk en Marie Levens, back-to-back tien jaar lang, en ook meerdere keren in het verre verleden. Dus Rusland zou beter moeten weten van het reilen en zeilen in en rond het internationale gebeuren.

De regering is voornemens een stuk land toe te wijzen aan de Indiase regering, met als doel het opzetten van een cultureel centrum. Dit terrein aan de Lachmonstraat is reeds door de vorige regering toegewezen, echter zijn de formaliteiten hier niet afgerond. Nu wil men dat wel doen met een specifiek doel.

Rusland heeft gezegd dat zijn partij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat delen van dit land niet worden overgedragen aan vreemde mogendheden. Hij verwees ook naar het internationale Verdrag van Wenen, dat Suriname de verplichting oplegt om faciliteiten beschikbaar te stellen aan vreemde mogendheden

Verdrag van Wenen

Volgens Dwight G. is het Verdrag van Wenen geen regelgevend instrument dat zou regelen hoe landen grondeigendom in andere landen moeten behandelen. Het Verdrag van Wenen is eigenlijk een internationaal regelgevend instrument dat de rechten en plichten van diplomatieke vertegenwoordigers regelt – zoals ambassadeurs, consuls en andere diplomatieke functies.

Alhoewel sommige bepalingen over activiteiten of privileges van nationale vertegenwoordigers betrekking kunnen hebben op private belangen en grondeigendommen, regelt het Verdrag van Wenen deze activiteiten alleen op basis van de diplomatieke relaties tussen landen.

Dus goed gelezen is het mogelijk op basis van goede diplomatieke relaties. Landen kunnen bezittingen in een vreemd land hebben in meerdere verschillende vormen.

Een vorm kan bijvoorbeeld een economische investering zijn, zoals het bezit van bedrijven of fabrieken in het land, of het bezit van grond of vastgoed. Andere vormen van bezittingen zijn militaire installaties, waaronder marinebases, luchtmachtbases en legerplaatsen.

Sommige landen kunnen ook hun diplomatieke aanwezigheid in dat land versterken, waardoor ze toegang krijgen tot informatie, invloed en laagdrempelige economische transacties. Tenslotte kunnen landen ook culturele en humanitaire projecten ondersteunen, zoals geloofsvrijheid, toegang tot basisvoorzieningen en gezondheidszorg.

Verborgen, geheim

De meeste landen houden hun bezittingen in andere landen verborgen en hebben processen in plaats om hun activiteiten geheim te houden. Sommige van de meest prominente voorbeelden van landen met bezittingen in vreemde staten zijn Rusland, China, Israël, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India en Duitsland.

Andere landen met belangrijke investeringen in andere naties zijn Frankrijk, Turkije, Nederland en Japan.

Wat de heer Rusland totaal mist of bewust mist, is dat een vreemde mogendheid al een volledig pand had gekocht van een particulier en daardoor ook eigendom bezat in het land. De Surinaamse regering onder leiding van Desi Bouterse heeft het gebouw waarin de Amerikaanse ambassade vroeger was ondergebracht, gekocht met middelen uit een 40 miljoen US$ IDB-lening. Het gebouw staat er overigens nog onbenut en weg te rotten.

Rusland heeft geen enkele opmerking gemaakt terwijl het deel uitmaakte van het parlement van Suriname. Waar ligt dit aan?

Dwight G. ziet in deze een simpele ondertoon van Rusland. Tegen de Verenigde Staten zwijgt men mogelijk vanwege agenda’s van politici die ook bekend zijn bij de Amerikanen. Wat ook kan, is dat de politici belangen en bezittingen hebben in de VS. Hij speelt in op het sentiment dat er geen Indiërs behoren te zijn, maar tegelijkertijd mag het voor Amerikanen en anderen een welkome vorm zijn.

Buitenlanders kunnen grond bezitten via een bypass van een stichting. En dat kunnen vreemde figuren zijn, zolang we de ogen sluiten voor mogelijke vreemde machten.

Rusland heeft baat bij het laten groeien van een partij door het onderbuikse gevoel te bespelen. Nu de regering het openbaar wenst te doen, begint het gezeik te rinkelen.

error: Kopiëren mag niet!