Moestadja vraagt naar stand van zaken legitimering complementaire geneeskunde

Het Assembleelid Soewarto Moestadja (NDP) wil van Volkgezondheid-minister Amar Ramadhin weten wat de stand van zaken is met betrekking tot het proces dat moet leiden tot het geven van een legitieme basis aan de complementaire geneeskunde. Complementaire geneeskunde staat in de volksmond meer bekend als alternatieve geneeskunde. Kort na zijn aantreden als minister van Volksgezondheid heeft Ramadhin aangegeven het gebeuren binnen de complementaire geneeskunde in kaart te zullen brengen met het oog op de wettelijke erkenning. 

Moestadja, die afgelopen dinsdag tijdens de Assembleevergadering sprak, wil van de Volksgezondheid-minister weten hoe ver die is met dit proces en of spoedig naar de wettelijke erkenning van de complementaire geneeskunde tegemoet kan worden gezien. Hij noemde onder meer de ayurveda, acupunctuur en de traditionele geneeswijzen van de verschillende culturen in Suriname.

Aanleiding voor het Assembleelid om bij de minister naar de stand van zaken te informeren, is de grote toeloop van patiënten voor een acupunctuurbehandeling bij een bekende persoon in de voorbije weken. Hoewel hij de naam niet noemde was voor een ieder duidelijk dat hij de bekende psycholoog en acupuncturist Ruben Kanhai bedoeld.

Opleiding tot acupuncturisten

Ruben Kanhai, die momenteel in Suriname is vanwege familie omstandigheden, heeft in drie weken tijd ruim 350 patiënten pro-deo geholpen met een acupunctuurbehandeling voor diverse gezondheidsklachten. Kanhai is ondervoorzitter van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkende internationale organisatie van acupuncturisten. Hij is tevens voorzitter van de in Nederland opgerichte Academy of Complementary Medicine. Dit instituut houdt zich onder meer bezig met het opleiden van acupuncturisten. Ruben Kanhai streeft ernaar om in Suriname een opleiding te verzorgen in acupunctuur. Die opleiding moet op termijn 50 gekwalificeerde acupuncturisten voor Suriname opleveren. 

Moestadja zegt dat de enorme toeloop personen voor een acupuntuur behandeling de behoefte illustreert die er in de samenleving bestaat voor complementaire geneeskunde. Tegen deze achtergrond wil hij weten hoever de minister van Volksgezondheid is met het proces van wettelijke erkenning van complementaire geneeskunde.

SS

error: Kopiëren mag niet!