Beleid op gebied van seksuele intimidatie bij overheid niet op een lijn met private sector

De Nationale Assemblée werd 13 oktober vorig jaar de Wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid aangenomen met als doel geweld, seksuele intimidatie en intimidatie tegen te gaan. Deze wet is alleen van toepassing op de private sector. Voor de publieke sector ontbreekt nog een wettelijke regeling. 

Ingevolge artikel 12 van de wet. dient het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen 12 maanden na de inwerkingtreding van de wet, bij wet regels vast te stellen ter preventie en bestrijding van geweld, seksuele intimidatie en intimidatie voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. Inmiddels zijn er meer dan 6 maanden verstreken sinds de aanname van de wet. Maar, vanuit Binnenlandse Zaken zijn nog geen aanstalten gemaakt voor het concipiëren van regelgeving voor de publieke sector. De regelgeving moet betrekking hebben op onderzoek, de behandeling van klachten en de begeleiding van slachtoffers. 

Naar aanleiding hiervan heeft de redactie van Dagblad Suriname een paar ambtenaren en ondernemers gesproken voor een reactie.

Een ambtenaar, die haar identiteit niet wenst prijs te geven, zegt dat er vaak sprake is van intimidatie op haar werkplek, maar dat er geen specifieke regels zijn waarop men een beroep kan doen. “Men is vaak bang voor rancune”, zegt deze vrouw. Volgens haar missen ambtenaren de nodige bescherming op het gebied van geweld, seksuele intimidatie en intimidatie op de werkvloer. Ze doet een beroep op de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, om zo spoedig mogelijk te komen met het wetsvoorstel inzake geweld, seksuele intimidatie en intimidatie op de werkvloer.

“De overheid praat over gelijk behandeling, maar maakt steeds het onderscheid tussen private en publieke sector”, zegt Nancy, die ook onderneenster is. “De overheid komt met heel wat regels voor de private sector, maar die regels worden niet van toepassing verklaard op de publieke sector. Het zijn steeds de ondernemers die het gelag moeten betalen”, aldus de onderneemster.

“Steeds meer regels voor de private sector, maar de overheid als grootste werkgever wordt gevrijwaard”, zegt Roy, die al 18 jaar ondernemer is. 

DA

error: Kopiëren mag niet!