President Santokhi op UNASUR Top: “Ideologische verschillen opzij zetten”

Tijdens de UNASUR (Unie van Zuid-Amerikaanse Naties) Staatshoofden Top in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, heeft president Chandrikapersad Santokhi dinsdag 30 mei gezegd, dat de lidlanden van UNASUR gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen moeten aangaan ter ontwikkeling van de regio. De bijeenkomst in Brasilia vindt plaats op initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, met als doel het reactiveren van de UNASUR.

“Suriname is van mening dat we, om opnieuw te beginnen, ideologische verschillen opzij moeten zetten”, sprak president Santokhi. Om te werken aan duurzame ontwikkeling, zullen de lidlanden zich moeten richten op overeenkomsten die gebaseerd zijn op de gezamenlijke toezeggingen en waarden, aldus de president.

Volgens hem zal een verbeterde connectiviteit bijdragen aan de economische ontwikkeling alsook het vergemakkelijken van zakendoen en investeringen. Hij wees op de voordelen die komen met de geplande brugverbindingen over de Corantijn- als de Marowijnerivier.

President Santokhi richtte zich in zijn toespraak ook op klimaatverandering. “Mijn land is een van de drie landen ter wereld die CO2-negatief zijn, een status die we willen behouden. De vraag is: hoe behouden we die te midden van alle financiële en economische uitdagingen?”

Volgens president Santokhi was het UNASUR-mechanisme in het verleden niet effectief vanwege onvoldoende institutionele opbouw, ideologische verschuivingen en gebrek aan consensus. “Laten we leren uit het verleden. Een vernieuwde UNASUR zal een collectieve taak zijn, die aanzienlijke institutionele en normatieve veranderingen vereist.”

error: Kopiëren mag niet!