Milieuactivist Sleur pleit voor openheid en transparantie in cyanide kwestie stuwmeer


Volgens Erlan Sleur, milieuactivist en voorzitter van stichting ProBios, bevat het water in het stuwmeer niet alleen cyanide. Er komen volgens zijn bevindingen ook cyanobacteriën voor. “De mensen hebben door dat het fout zit met hun water. Want de mensen worden ziek”, zo benadrukt hij.

Sleur zegt,dat de betrokken instanties er juist goed aan doen om toe te geven dat er iets mis is en de waarheid naar buiten brengen want dat maakt je groots. “Zijn er fouten gemaakt? Is het water niet gemeten? Zijn de waterfilters niet op tijd schoongemaakt? En waarom haal je water uit het stuwmeer voor de mensen als het gecontamineerd is met het zeer giftige cyanide of andere vervuilingen?”, zijn enkele van de vragen die de milieuactivist heeft.

Sleur pleit voor veranderingen en transparantie in het mijnbouwbeleid. Onlangs gaf hij een presentatie in De Nationale Assemblee waarin hij heeft aangetoond dat hij cyanide in monsters heeft gemeten uit de goudvelden waar met het zogenaamde Jin Chan wordt gewerkt.

Trojaans
Het spul Jin Chan en andere merken zoals ECO GoldeX omschrijft Sleur als een ‘Trojaans paard’ dat Suriname binnenkomt als veilige chemicaliën terwijl ze in de goudvelden worden geactiveerd tot het zeer giftige vrije cyanide. Cyanide testkits kunnen alleen het vrije cyanide CN-meten zoals het door de geïndustrialiseerde goudbedrijven zoals Zijing (Rosebel goudmijn) en Newmont (Merian goudmijn) wordt gebruikt. Deze bedrijven gebruiken Natriumcyanide (in de volksmond cyaankali) dat in water meteen splitst in natrium ionen en het zeer

giftige vrije cyanide CN. Het vrije cyanide is dan ook meteen klaar om aan goud te binden tot goudcyanide AuCN. Het cyanide in Jin Chan, een wit poeder, is gebonden aan ijzer tot ijzercyanide.

Gebonden aan ijzer zal niet het giftige vrij cyanide kunnen worden gemeten. “Maar eenmaal op de goudvelden gaat de goudzoeker het activeren. Het wordt opgelost en tezamen met grote hoeveelheden

Caustic soda in zonlicht rondgepompt in een vijver. Zodra het Uv-licht van de zon hiermee in contact komt wordt het ijzer gesplitst van het cyanide. Het ijzercyanide, waar goudzoekers niets aan hebben, is een manier om de vergunningsvoorwaarden en veiligheidsprotocollen te omzeilen”, benadrukt de milieuactivist.

Oplossingen
Als oplossingen ziet hij dat er eerlijkheid en openheid nodig zijn. ‘”Mensen met directe of indirecte belangen in de goudvelden moet je verwijderen uit het mijnbouwbeleid”, is zijn eerste reactie. Daarnaast wijst hij op de noodzaak van het verrichten van metingen, monitoring, handhaving en vervolging indien zich strafbare feiten voordoen. Sleur herhaalt, dat transparantie van groot belang is. Iets anders waar hij op wijst is dat instanties hun visie moeten kunnen delen met de samenleving. “Wij hebben onafhankelijke laboratoria nodig”, is zijn dringende oproep.

Tot slot laat Sleur weten, dat ProBios een eigen laboratorium heeft. “Omdat we de bestaande laboratoria niet vertrouwen vanwege de belangen en ze vragen veel geld voor metingen.”
RB

error: Kopiëren mag niet!