De vastgelopen FID van Suriname

Total wordt gezien als het gouden ticket van Suriname om een Guyana-achtige offshore olieproductie een vliegende start te geven. Maar dit blijkt veel langzamer op gang te komen. Waarom? Suriname wacht nog steeds op een definitieve investeringsbeslissing (FID, Final Investment Decision) voor zijn offshore Blok 58 waar Total, de exploitant, en Apache meer dan drie en een half jaar geleden olie aangetroffen hebben. Binnen die drie en een half jaar heeft Total zijn investeringen elders geconcentreerd.

Irak en Mozambique

Aan Irak werd 27 miljard dollar aan investeringen over een periode van 25 jaar toegezegd voor vier olieprojecten. In 2021 werd een contract ondertekend door de olieminister van Irak en volgde een bezoek van de Franse president Emmanuel Macron. Vervolgens werd nog eens 20 miljard dollar aan investeringen in Mozambique uitgedeeld. Het is belangrijk op te merken, dat zowel Irak als Mozambique al jaren actief zijn in de olie- en gasproductie, begiftigd met miljarden winbare hulpbronnen. 

In Suriname is de situatie totaal anders. Er is geen offshore olieproductie, zoals iets meer dan vier jaar geleden het geval was in Guyana. De verantwoordelijkheid voor Suriname ligt ​​allemaal bij Total. En het begint met een beslissing over de te maken investering. Maar de reis van Total naar een FID is ronduit hobbelig, schrijft de nieuwswebsite OilNow.

Belemmering 

De grootste belemmering waren de problemen van het bedrijf met het begrijpen van de ontdekte reservoirs en een discrepantie tussen de seismische gegevens en de resultaten van de putten. Maar, deze lijken opgelost. De laatste update van Total was, dat het bedrijf met succes twee ontdekkingen heeft gecombineerd om een ​​pool van ongeveer 500+ miljoen vaten olie te creëren. De eerste twee evaluatiepunten van deze ontdekkingen waren positief, en nu de laatste oliebron binnenkort zal worden geboord, hoopt het bedrijf dat het 600-650 miljoen vaten olie zal bereiken. Zodra deze mijlpaal is bereikt, is Total klaar om naar de volgende ontwikkelingsfase te gaan.

Optimistisch 

De Chief Executive Officer (CEO) van het Franse bedrijf, Patrick Pouyanné, benadrukte, dat de visie van het bedrijf voor de toekomstige ontwikkeling van de olie pool in Suriname sterk is, en dat hij optimistisch is over de vooruitzichten voor 2023. Hij zei: “Wij hebben een goede visie om verder te gaan naar de volgende stap, dus groot jaar 2023 voor Suriname.” 

Maar naast het begrijpen van de reservoirs en ervoor zorgen dat er goed geplaatste, voldoende volumes zijn om de productie te rechtvaardigen, heeft Suriname nog andere uitdagingen gehad. De fiscale voorwaarden van Suriname met betrekking tot zijn olie-winstafdeling overeenkomst en zijn petroleumwet worden lange tijd gezien als factoren die bijdragen aan de vertraging van de FID.

error: Kopiëren mag niet!