Anti-Poetin Russische milities
DOOR PHIL BAINBRIDGE

De inval op Russisch grondgebied door twee anti-Poetin Russische milities in Oekraïne heeft de groepen in de schijnwerpers gezet, waarvan het bestaan tot voor kort werd ontkend door het Kremlin

De twee groepen die de verantwoordelijkheid opeisten – Liberty of Russia Legion en Russian Volunteer Corps (RVC) – omschrijven zichzelf als Russische gewapende dissidenten. Samen met een derde partij, het Nationale Republikeinse Leger (NRA), kwamen ze in augustus 2022 de Irpin-verklaring overeen om de principes van de Russische gewapende oppositie tegen het regime van Vladimir Poetin aan beide kanten van het front vast te leggen.

De RVC eiste de verantwoordelijkheid op voor een aanval op twee dorpen in de oblast Bryansk in maart 2023, terwijl de NRA naar verluidt verantwoordelijk is voor de moord op de rechtse journaliste Darya Dugina. De meest actieve groep is echter mogelijk de Combat Organization of Anarcho-Communists, een losjes gestructureerde groepering die al minstens sinds 2020 bestaat, maar zich sinds de invasie van Oekraïne bezighoudt met partijdige activiteiten. Het wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn geweest voor aanvallen op spoorweg- en telecominfrastructuur, evenals voor talloze brandstichtingen op Russische militaire commisariaten in het hele land.

error: Kopiëren mag niet!