70e verjaardag van de eerste beklimming van de Mount Everest
DOOR JORDI BOU

29 mei 2023 – Op 29 mei 1953 waren Edmund Hillary en Tenzing Norgay de eerste mannen die de hoogste berg ter wereld beklommen, gebruikmakend van de nieuwste technologie die op dat moment beschikbaar was. Sindsdien hebben meer dan 11.000 klimmers de top van de Mount Everest bereikt.

Het succes van de Britse expeditie, geleid door John Hunt, werd toegeschreven aan het gebruik van uitstekende zuurstofapparatuur en beschermende uitrusting.

Er werden twee soorten speciale zuurstofapparatuur gebruikt: een open circuitsysteem, waarbij een bepaald percentage verse lucht wordt geabsorbeerd, evenals zuivere zuurstof, en een gesloten circuitsysteem waarbij de bergbeklimmer 100 procent zuurstof uit de cilinder krijgt.

Assault-laarzen zijn ook ontworpen om lichter te zijn en betere isolatie te bieden tegen de barre omstandigheden.

De wetenschap achter overleven in een extreme omgeving is sindsdien aanzienlijk verbeterd, waarbij de hedendaagse apparatuur prioriteit geeft aan ultralichte en zeer efficiënte uitrusting. Handgrepen voor ijsbijlen zijn nu bijvoorbeeld gemaakt van lichtgewicht metaal in plaats van hout. Everest-beklimmers in de 21e eeuw dragen vaak de helft van het gewicht van Hillary’s bepakking.

Met technologische vooruitgang is ’s werelds hoogste berg een favoriete bestemming geworden voor rijke toeristen. In 2022 hadden meer dan 11.000 mensen de top bereikt, soms honderden op één dag.

error: Kopiëren mag niet!