Wildplassen schoonwassen

“Hou het in je zak”, werd vanuit een voorbijrijdende auto geroepen naar een wildplasser in de omgeving van de Platte brug aan de Waterkantin Paramaribo . Iets verder liepen wij de heer Guno Hart, beheerder van het Monument van de Revolutie, tegen het lijf.

Voor spek en bonen

Wij probeerden hem te plagen: “Het krioelt van wildplassers in de buurt. Je openbaar toilet staat er voor spek en bonen.” Hij schudde het hoofd: “De omgeving Centrale Markt, Heiligenweg, Watermolenstraat, Platte Brug in Paramaribo staan bekend als de pishoek van Suriname. De buurt is van oudsher een morsu prese, tal van bars waar drinkebroers, drugsverslaafden, zwervers en andere aan lagerwal geraakte personen zich dag en nacht ophouden.”

Hygiëne 

 “Vanwege het gemis van openbare toiletten en om verder verval tegen te gaan is bij de inrichting van het Plein van de Revolutie, een modern hygiënisch openbaar toilet, met faciliteiten voor gehandicapte personen en badgelegenheid ingebouwd. De nadruk ligt op continue dienstverlening en hygiëne.”

Owru Gwenti

“Tussen de Platte brug en de Keizerstraat is er een jaar of wat geleden een toilet neergezet voor bushouders en chauffeurs die hun behoeften deden in de Surinamerivier of beter gezegd nog steeds doen. Want tijdens het voorbijrijden zie ik vaak genoeg nog chauffeurs die zich afschudden langs de rivier. Jong geleerd is oud gedaan. Meer dan openbare toiletten bouwen, zijn beschaving en opvoeding nodig om het wildplassen schoon te wassen. Zo te zien hebben wij in deze nog een lange weg te gaan.”

In geval van nood

“Iets verder tegenover het ministerie van Sociale Zaken is er ook een toilet. De Vreedzaam- en Centrale Markt zijn ook voorzien. Onlangs heeft een particuliere ondernemer geïnvesteerd in een toilettengroep die er wezen mag. Je zou denken, dat het wildplassen daarmee af zou nemen. Niets is minder waar. Integendeel wordt de kwaal van kwaad tot erger. De figuren die het milieu verpesten lopen de toiletten straal voorbij. Het zijn over het algemeen toevallige voorbijgangers die door de nood overvallen, zich komen ontlasten”, aldus de heer Hart.

HD

error: Kopiëren mag niet!