Surinaamse oliedroom doemt weer op aan de horizon 

Het is een turbulent jaar geweest voor Suriname, met gewelddadige protesten tegen de regering, een verslechterende economie en toenemende politieke onzekerheid. Te midden van deze onrust stelden Apache en Total het nemen van een definitieve investeringsbeslissing in een olieproject dat ons land zou kunnen transformeren uit.

Er is echter goed nieuws aan de horizon: er zijn veelbelovende ontdekkingen gedaan en er wordt binnen niet al te lange tijd een FID (Final Investment Decision) op Blok 58 verwacht. Hoewel er aanzienlijke onzekerheid is ontstaan ​​over de vooruitzichten voor de olieboom in Suriname, die door de regering wordt gezien als een oplossing voor de economische problemen van het land, komt er eindelijk goed nieuws.

Investering van 10 miljard dollar

De olieboom in Suriname werd opgeschort door de onzekerheid die werd gecreëerd doordat Total de FID voor Blok 58 uitstelde tot ten vroegste 2024. Staatsolie, die het contractuele recht heeft om 20% van Blok 58 te exploiteren, heeft onlangs bevestigd dat het verwacht dat de FID ergens volgend jaar zal worden gemaakt. 

Patrick Pouyanné, CEO van Total, wees op inconsistenties tussen seismische gegevens en boorresultaten als reden voor het uitstellen van de FID. De minder gunstige voorwaarden van de contracten van Suriname in vergelijking met Guyana, samen met verhoogde politieke spanningen, wogen ook mee in de beslissing van Total. Daar komt nog bij, dat naar schatting minstens 10 miljard Amerikaanse dollar nodig is om Block 58 te ontwikkelen en naar de eerste olie te brengen, aldus Oilprice.

Zekerheid

Daarom willen TotalEnergies en Apache voor zo’n enorme kapitaalinvestering er zeker van zijn, dat ze een goedkope, commercieel duurzame oliebron met een lange levensduur ontwikkelen. In de resultaten van Total over het eerste kwartaal van 2023 legde CEO Pouyanné verder uit, dat een ander probleem dat zich voordoet, de hoge olie-gas verhouding is voor de ontdekkingen in Blok 58, die de efficiënte exploitatie van de tot nu toe ontdekte olie verhindert. Als gevolg hiervan is Total gefocust op het identificeren van potentiële bronnen met lagere olie-naar-gas-ratio’s. Het  Franse bedrijf probeert 600 miljoen tot 650 miljoen vaten commercieel winbare oliebronnen te identificeren, voordat hij naar de volgende ontwikkelingsfase gaat. Dit heeft de eerste olieproductie vertraagd, die oorspronkelijk in 2025 was verwacht. 

Taxatie boringen 

Er is echter goed nieuws, aangezien Total doorgaat met het uitvoeren van taxatie boringen in het Blok. De succesvolle boor- en stroming tests van twee putten bij de Sapakara-olie ontdekking in 2020 zijn een goed voorteken voor de ontwikkeling van Blok 58. Volgens Apache identificeerde de laatste stroming test bij de Sapakara South-2-put een onderling verbonden bron met ten minste 200 miljoen vaten olie. 

Het is de Sapakara-ontdekking die waarschijnlijk de eerste operatie zal worden die in Blok 58 wordt ontwikkeld door Total en Apache, vooral nu de totale geschatte olievoorraden zijn opgewaardeerd tot meer dan 600 miljoen vaten. Dan is er de Baja-1 olie-ontdekking van Apache in het naburige Blok 58 om te overwegen. Apache kondigde in augustus 2022 zijn allereerste vondst aan in Blok 53 met de Baja-1-exploratieput. Deze ontdekking is belangrijk, omdat wordt aangenomen dat deze zich bevindt in dezelfde vaarweg die door het Stabroek Blok voor de kust van Guyana loopt naar Blok 58 voor de kust van Suriname. Paramaribo staat te popelen voor Total en Apache om de FID voor Blok 58 te maken en het Blok naar de eerste olie te brengen.

error: Kopiëren mag niet!