“Reparatiekosten voor defecte apparatuur in huis zijn ook niet meer te betalen”

“Als mijn mobiel of een apparaat in huis stuk is, wil ik het wel laten maken, maar de kosten die ervoor gevraagd worden, laten je tien keer nadenken”, zegt een vrouw tegen Dagblad Suriname. Niet alleen deze vrouw, maar vele burgers geven aan, dat reparatiekosten tegenwoordig niet te betalen zijn.

“Maar een nieuwe kopen is ook veel uitgeven. Je weet nu helemaal niet wat je moet doen, je apparaat laten repareren, weg doen, een andere kopen of voorlopig zonder blijven. Ik  moest mijn televisie laten maken en om een ding te verwisselen werd aan mij SRD 4.700 gevraagd. Ik heb het voor nu even zo gelaten, maar zit zonder een televisie. Ik kan niet eens mijn huur voldoen, noch de vaste lasten, hoe betaal ik zo’n bedrag in een keer? Ik zit nu letterlijk zeven maanden zonder televisie. Ik mis het wel, maar heb even andere uitgaven te doen. Nu ik bijna ook niet thuis ben en vaak alleen op het werk ben, maakt het niet veel uit voor mij. Maar, mijn kinderen balen wel, de hele tijd met  een mobiel zitten kan ook niet.”

“Ik kijk wel om te sparen en een nieuwe te kopenm maar die reparatiekosten ga ik niet kunnen betalen en aan de ene kant heb je ook geen zekerheid. Je repareert het nu en moet over een maand of enkele weken weer naar de reparateur, dus je denkt er enkele keren over na.

“Mijn ruimte zit al meer dan 3 maanden vol, maar alleen met apparaten die afgehaald moeten worden”, zegt Sert tijdens een gesprek. Sert repareert koelkasten, airco’s en kleine apparaten. Hij geeft aan, dat zijn zaak de afgelopen maanden druk voor hem is geweest. “Ik heb nu nog een drukte, maar er is een stagnatie. Ik had ook klanten die niet konden wachten totdat hun apparaat was gerepareerd, ze kwamen dagelijks kijken of vragen of het maar twee werkdagen zou nemen”, zegt Sert. 

“De meeste mensen zitten vaak thuis en de apparaten worden dan nu vaker dan normaal gebruikt. Hoe de meeste dingen ook duur zijn geworden, waren mensen niet van plan die gebroken kast weg te doen. Maar, ik heb gemerkt dat het intussen weer is veranderd. Nu, ondanks dat ik die heb gerepareerd, zie ik enkelen toch niet opdagen. Je hebt ook mensen die een apparaat niet afhalen. Het neemt uiteindelijk plaats in beslag en stagneert het werk ook. Als je de dingen buiten zet worden ze nat, gestolen en erger beschadigd dan zit ik erin.”

Sert stelt, dat de meeste klanten de reparatiekosten te hoog vinden. “Maar, je hebt wel anderen die zeggen dat zij het wel kunnen betalen. Ik adviseer de klanten in de meeste gevallen de onderdelen zelf te kopen, dan zien ze zelf de prijs en betalen mij alleen het werkloon. Aan het eind ligt het in de klant zijn of haar hand, wat hij of zij wil doen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!