Behandeling “Wet Flexibele Werktijden Arbeid” voor particulieren een must

“Lantie gaat vooruit… ambtenaren kunnen nu flexibel werken bij de overheid. Dit is bij resolutie door de minister van Binnenlandse Zaken vastgesteld”, was de reactie van een ambtenaar tegenover Dagblad Suriname. 

Tijdens de Covid-periode in 2020 hebben heel veel bedrijven hun bedrijfsvoering moeten aanpassen vanwege de verschillende Covid-maatregelen en de toen aangekondigde (total) lockdowns. Bij de overheid werd middels een roulatiesysteem gewerkt, waarbij een deel van het personeel fysiek aanwezig was op kantoor en een ander deel vanuit huis werkte. Ook bij de particuliere sector was er sprake van aangepaste werkmodellen, waarvan vanuit huis werken ook een van de modellen was. Voor velen was dit even wennen, maar nu zijn er nog bedrijven die dit systeem nog steeds hanteren en aangeven dat het positieve effecten heeft opgeleverd.

“We hoeven nu bijvoorbeeld minder uit te geven aan overwerkgelden en dat is een grote besparing voor het bedrijf, omdat de werknemers ervoor kiezen om vanuit huis de opdrachten uit te voeren. Het is dus een stukje besparing voor zowel ons als bedrijf als voor de werknemer”, was de reactie van een manager van een bekende onderneming. 

Natuurlijk zou het handiger zijn als de particuliere sector ook op een lijn wordt getrokken met de overheid door het een wettelijke grondslag te geven. Door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken is al sinds 2019 een conceptwet Flexibele Werktijden Arbeid gereed. Het ligt dus in de bedoeling dat die conceptwet zo spoedig mogelijk op de agenda van de Assemblee wordt opgebracht voor behandeling. 

JM

error: Kopiëren mag niet!