Vapen schadelijk voor de gezondheid – Jongeren moeten afblijven van e-sigaretten

Het gebruik van vape oftewel e-sigaretten schijnt steeds populairder te worden, vooral onder jongeren. In een gewone tabakssigaret wordt tabak verbrand. Maar, in een e-sigaret wordt een vloeistof verhit tot damp. Men ademt dus geen rook in, maar damp. Elektronisch roken wordt daarom ook dampen of vapen genoemd. 

De smaakstoffen in een e-sigaret geven een lekkere smaak en verbloemen de bittere smaak van nicotine. Jongeren vinden de e-sigaret vooral aantrekkelijk door de uitgebreide keuze aan vooral zoete smaken. In Suriname hebben scholen ook melding gemaakt van het gebruik van e-sigaretten onder studenten. De e-sigaretten zouden online worden besteld en vooral worden gebruikt om stoer over te komen.

Vapen is echter heel erg schadelijk voor de gezondheid. Volgens longartsen bevat de damp van een e-sigaret net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen dampen met en zonder nicotine. Nicotine is bijzonder schadelijk. Het is verslavend, beïnvloedt de neuronen in de hersenen en beschadigt op lange termijn hart en bloedvaten. Maar, ook e-sigaretten zonder nicotine kunnen schadelijker zijn dan men denkt. Omdat de vloeistof opwarmt in een metalen omhulsel, komen er volgens longartsen kleine deeltjes van die zware metalen in de longen terecht. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in februari van dit jaar een persbericht gelanceerd waarin zij jongeren waarschuwt om af te blijven van e-sigaretten, omdat het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Conform art 13 van de Tabakswet (S.B. 2013 no. 39) van Suriname is het importeren van E- sigaretten en andere tabaksproducten verboden. Indien de producten het land toch worden binnengehaald is er sprake van illegale handel of te wel smokkel. 

Het ministerie van Volksgezondheid schrijft in het persbericht, dat er intensief wordt gewerkt met andere ministeries, zoals het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) en het ministerie van Financiën om de illegale handel tegen te gaan. Het ministerie werkt verder ook aan de bewustwording van de gemeenschap middels het ontwikkelen van communicatieboodschappen om het gebruik van tabak en tabaksproducten te minimaliseren of elimineren.

Volgens het ministerie is het noodzakelijk gebleken de Tabakswet te wijzigen. Het doel hiervan is om voornamelijk jongeren en de niet-roker te beschermen en de roker ontmoedigen te roken. 

SK

error: Kopiëren mag niet!