DNA-lid Etnel (NPS): “Grondenrechten vraagstuk oplossen binnen de grenzen van de Grondwet”

Het grondenrechten vraagstuk van de inheemse en tribale volken dient binnen de grenzen van de Grondwet benaderd en opgelost te worden. De Grondwet biedt voldoende handvatten daartoe. Dit zei het Assembleelid Patricia Etnel (NPS) dinsdag in het parlement tijdens de debatten over het grondenrechten vraagstuk. 

Etnel is absoluut geen voorstander van wijziging van de Grondwet om dit vraagstuk op te lossen. Tijdens de debatten in het parlement dinsdag is nog duidelijker geworden, dat het wetsontwerp Collectieve rechten Inheemse en Tribale volken, zoals dat nu op tafel ligt, niet compleet en of niet voldoet om als raamwet te dienen om het vraagstuk van de grondenrechten te adresseren. Etnel presenteerde in haar betoog tijdens de debatten een voorstel van een conceptmodel oftewel een format voor een nieuw oftewel een gewijzigd wetsonwerp. 

Hoofdstukken

Als belangrijke vertrekpunten daarbij hanteert zij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de VN declaratie van de rechten van Inheemsen, de vonnissen van de Orrganisatie van Amerikaanse Staten, de Grondwet en de Wet Regionale Organen.  Ze wees met nadruk erop, dat de Grondwet zegt dat Suriname een gedecentraliseerde eenheidsstaat is. De Grondwet kent geen autonomie.

Volgens het voorgestelde format voor een gewijzigd wetsontwerp, dient die uit een aantal hoofdstukken te zijn opgebouwd. Volgens het voorstel van Etnel gaat het in totaal om 9 hoofdstukken. Het gaat om hoofdstukken die onder meer handelen over de definitie van begrippen, de omschrijving van inheemse en tribale volken, wat onder grondenrechten wordt verstaan, een omschrijving van het traditioneel gezag, de gebiedsindeling op basis van de grondenrechten, de procedure welke gevolgd dient te worden bij besluitvorming, en rechtsmiddelen. De parlementariër ging tijdens haar betoog uitgebreid in op elk van de voorgestelde hoofdstukken.

Ze riep het parlement op tijdens de debatten haar voorstel mee te nemen en die mogelijk aan te vullen om het beter te maken. Volgens Etnel zal het parlement niet veel opschieten indien leden met allerlei barrières komen om aan te geven dat zaken niet gaan werken. Ze riep haar collega parlementariërs op om met concrete voorstellen te komen om het grondenrechten vraagstuk goed te adresseren. Dit alles moet wel binnen de grenzen van de grondwet plaatsvinden, benadrukte Etnel. 

SS

error: Kopiëren mag niet!