Hoog inheems niveau

Er is voor vandaag een spirituele inheemse loop gepland. De bedoeling is dat alle mensen van inheemse afkomst in deze loop op vreedzame wijze meelopen. Er is een mevrouw die vanuit de organisatie op de radio de bedoeling van deze manifestatie heeft uitgelegd. Inderdaad was het indrukwekkend, omdat alles wat de mevrouw sprak uit haar hart kwam en echt was. De woorden van deze mevrouw op de radio hebben 100 keer harder geklonken dan de actie van de mannen die gewapenderhand actie hebben gevoerd.

Het is de mevrouw gelukt om de aandacht vast te houden en te tonen wat de inheemsen zijn. Helaas hebben we haar naam niet kunnen opvangen, maar we zullen zeker erop terugkomen. Zij heeft op een heel hoog niveau de inheemsen uitgedragen en deze groep weer stevig op de kaart gezet. Wij denken dat deze inheemse de moderne strijder is van de 21ste eeuw: intelligent, rationeel, ingevoerd in de materie en bewust van het nieuwe milieu waarin zaken moeten worden gedaan. Het gaat niet alleen om klagen, zo hebben we haar optreden op de radio opgevat. Het gaat om het kennen van jezelf en het kennen van je kracht. Dat doe jezelf en de mensen die gelijkgestemd zijn. 

Wat indruk heeft gemaakt is dat de mevrouw geen beschuldigende vinger wil wijzen bij de spirituele loop, maar ze heeft niet gezegd dat er geen overtreders, malafide ondernemers en corrupte bestuurders zijn. Want die zijn er wel, maar dat zal op een later moment komen. We hebben een ander optreden de dag ervoor op de radio gehad en dat was van de parlementariër Vreedzaam. Dat was ook op niveau, maar het was vooral polariserend en met geklaag, voor een groot deel overigens niet onterecht. Maar, wat de vooralsnog naamloze mevrouw indrukwekkend was, was het hoog moreel niveau. Zo is het tijdens de loop verboden om met leuzen te lopen en zaken te scanderen tegen personen of tegen regeringen. De loop van vandaag is om de groep inheemsen weer samen te smeden tot een geheel. Dat zal gebeuren door een vreedzame activiteit. Terecht is op de radio opgemerkt dat de indruk van het geluid van de stilte luider en doordringender is dan lawaai en geweld. 

De inheemsen in Suriname hebben decennialang van mede-Surinamers en buitenlanders veel te verduren gehad. We hebben hier ettelijke keren geschreven over de kwikvergiftiging van delen van de inheemsen die nog in hun gebieden wonen en het verraad van internationale milieu-instituten en ontwikkelingsfondsen, mar ook onze eigen instituten, de Surinaamse overheid en de politici. De inheemsen zijn door de omstandigheden waarin ze zitten gemanipuleerd en misbruikt, vooral door de politiek. Intussen hebben ze politici vertrouwd, maar die hebben hen steeds in de steek gelaten. Er zijn rapporten over kwik in het lichaam van de inheemsen in het zuiden van Suriname. Deze rapporten worden vanuit het buitenland gelanceerd, want vanuit Suriname worden de wetenschappers door de vervuilende stedelingen bedreigd en moeten ze het land uitvluchten. 

Intussen is een aantal werkarmen van grote regionale en internationale organisaties in het binnenland actief, men is al tientallen jaren hier aanwezig, maar ze hebben aan het lot van de inheemsen niet veel kunnen veranderen. De inheemsen hebben geen stem, omdat ze onbewust zijn van hun eenheid en hun spirituele basis. Ze zijn verdeeld en door de urbanisatie heeft de acculturatie plaatsgevonden. 

De inheemsen zijn de eerste bewoners van Suriname, maar verder dan dat reikt het bewustzijn niet. Er moet een ommekeer komen in de situatie van de inheemsen. De inheemsen staan van alle groepen in Suriname het dichtst bij de natuur en het milieu, zij zijn het meest onderdeel van het milieu. 

De Surinaamse regering moet een waarachtig beleid formuleren en uitvoeren voor milieubescherming en van compensatie van alles wat alleen duurzaam uit de bossen wordt gehaald. De inheemsen moeten worden getraind tot de Suriname Natuur Rangers, die moeten vallen onder een Stichting Suriname Natuur Rangers die moet vallen onder de Milieu Autoriteit. Zo worden de inheemsen partner in het beschermen van hun eigen milieu en wordt er duurzame werkgelegenheid geschapen. Er moet acuut een halt worden toegeroepen aan de kwik- en andere vervuiling van het binnenland. Er moet een project worden uitgevoerd dat alternatieve werkgelegenheid voor de binnenlandse goudzoekers moet brengen in het toerisme, natuurbescherming, landbouw, veeteelt, bosbouw, bijenteelt en de exploitatie van inheemse (medicinale) producten en tribal crafts. 

Terecht zeggen de activisten achter de spirituele loop dat het uiteindelijk om een gezamenlijk doel draait: het eisen van de erkenning van wat de inheemsen al hebben, hun landrechten. In elk geval moeten wij stellen dat het niveau van de jonge spirituele mensen die opkomen voor de belangen van de inheemsen, over een behoorlijk niveau beschikken, bewust zijn en resultaat kunnen boeken. Het lijkt alsof een nieuwe frisse generatie die boven groepen en stammen overstijgt, zich heeft aangediend.             

error: Kopiëren mag niet!