Veel meer dan een strafzaak

De gemoederen zijn verhit en de beschuldigende vinger wordt naar elkaar gewezen in de zaak waar in de inheemse dorpen door tot nu toe onbekende personen geweld is gebruikt in en rondom de dorpen Pikin Saron en Maripaston. In DNA hebben de coalitie en oppositie elkaar beschuldigd van het uitgeven van de gronden en concessies van deze gemeenschappen. Er is door de regering een lijst geproduceerd en het verhaal is dat er in totaal 31 concessies in deze contreien zijn uitgegeven door de regering Bouterse en 11 daarvan zouden ‘alleen’ zijn verlengd door twee ministers uit de huidige regering. 

Het uitgeven van concessies in en rondom de woon- en leefgebieden van de inheemsen en de marrons is in strijd met de landwetgeving die in 2017 is aangepast. De rechten van inheemsen en marrons werd al in 1983 in de L-Decreten genoemd en verstevigd in 2017. Ook bij de aanname van de GLIS-Wet zijn de rechten van de inheemsen en de marrons genoemd. Het uitgeven van gronden en concessies in deze gebieden door de vorige regering is fout en zelfs in strijd met door haar zelfs geïnitieerde wetgeving. Maar. het is even fout van deze regering om de concessies te verlengen. Als de informatie klopt dan zijn beide regeringen schuldig aan het schenden van de rechten van de inheemse en tribale volken in Suriname. 

Nu is er een twijfel over de informatie die door de regering deze week in DNA is gebracht. De gebieden van de inheemse en tribale volken zijn gedemarqueerd. Voor de discussies in DNA had de regering, zo luidt een opvatting, precies moeten aangeven welke concessies in welke gedemarqueerde gebieden voorkomen. Wij vinden ook dat de regering precies bijvoorbeeld voor de 2 dorpen had moeten aangeven wie er concessies heeft in hun gedemarqueerde gebieden. 

Maar, wij vinden dat daarnaast ook openbaar moet worden waar allemaal in gedemarqueerde gebieden van andere gemeenschappen die nog niet in opstand zijn, concessies en gronden zijn uitgegeven. En daarnaast moet de gehele lijst van concessiehouders, ongeacht het gebied, worden uitgegeven, niet alleen met onbekende namen van bedrijven, maar ook met de personen die de eigenaren zijn. Die transparantie kan geen enkele regering tot nu toe durven geven, kennelijk omdat ze allemaal schuldig zijn aan de onwettige concessies en gronduitgiften. 

De laatste verandering van de Wet Beginselen Grondbeleid is duidelijk en zijn bepaalde van deze concessies en gronduitgiftes nietig. De burgers die deze gronden en concessies bezitten, behoren dat te weten en is het gemakkelijker voor de regering om deze weer in te trekken. 

Een andere zaak is dat van met name het politieoptreden een mededeling is gedaan aan de Speciale Rapporteur Rechten van Inheemse en Tribale Volken bij de UN Human Rights Council. Aan de brief zijn 2 foto’s toegevoegd van 2 gearresteerde mannen die in militaire stijl zijn gekleed. Nu wordt beweerd, dat deze mensen inmiddels in het mortuarium liggen. Dat is dan wel een heel serieuze zaak. Hoe is het mogelijk, dat mannen die gearresteerd zijn en ontwapend, opeens als lijken in het mortuarium belanden? Er is op de radio door een DNA-lid verklaard dat familieleden de gelegenheid niet hebben gehad om naar het gehele lichaam van hun overleden dierbaren te kijken. Het overlijden van deze 2 personen moet goed worden onderzocht door de politie en de politionele en justitiële autoriteiten. Deze zaak lijkt een internationaal staartje te zullen krijgen. Op de radio is ook aangehaald dat 4 personen die op 2 mei verantwoordelijk zouden kunnen zijn bij de gewelddadigheden, gewond in het ziekenhuis liggen en dat familieleden hen vanaf een afstand moeten bezoeken. 

Er circuleren beelden met inheemsen in hun traditionele kleding waarbij men zelfs openlijk verklaart, dat de mannen in opstand alle houttruckchauffeurs hadden moeten doodschieten. De gemoederen onder de inheemsen zijn verhit, de inheemsen zijn eerder in gewapende groepen bezig geweest in het binnenland. De regering moet, terwijl men mensen die de strafwetgeving hebben overtreden opspoort, vooral naar buiten komen met een neutraliserende, pacificerende en harmoniserende toon. 

Er moet vooral dialoog op gang komen en moeten plunderingen van de natuurlijke rijkdommen door enkelen ophouden. Er zijn elementen in de samenleving die gebaat zijn bij onrust en gewapende toestanden in het land onder deze regering. 

De regering moet nog met een grondig verhaal komen rondom de gebeurtenissen van 2 mei. Waar gaat het allemaal om, wie er allemaal bij betrokken? Uit een radio-interview van dorpsleiders blijkt, dat de groep geweld als oplossing had voorgesteld, maar dat het traditioneel gezag dat niet openlijk heeft ondersteund. Maar, ergens schijnt er wel sympathie te zijn voor de gewelddadigheden van 2 mei. Waarom uitgerekend nu de decennialange vergiftiging en plundering van de rijkdommen tot een uitbarsting komt is een vraag, vooral als je verdere escalatie en uitbreiding van geweld wil voorkomen. Want dan is van belang om te weten vanuit welke hoek het gewapend verzet wordt aangezet. 

Maar 2 mei draait niet alleen om gewapend verzet en strafbare feiten. Het draait vooral om een issue dat speelt: landrechten en de plundering van Surinaamse hulpbronnen door enkelen. Daarvoor moet er uitgerekend nu een acute oplossing komen. Overigens is er op Facebook door een Nederlandse columnist een zeer interessante lijst gepubliceerd met de tientallen concessies waarmee onze vp iets te maken zou hebben. Daarop gaan we binnenkort in. 

In elk geval is het de regering aangeraden om de zaak van de inheemse en tribale volken grondig aan te pakken, het is in de eerste plaats veel meer dan een strafzaak.                 

error: Kopiëren mag niet!