Weer een pleidooi voor een Waterkant Promenade

Uit hetgeen recentelijk is verklaard met betrekking tot de Vreedzaam Markt, hebben wij het genoegen om te concluderen, dat de boulevard waar we het hier ettelijke keren over hebben gehad, eindelijk aan de Waterkant komt. Wij vermoeden dat het is in het kader van het Paramaribo Urban Rehabilitation Project (PURP) dat we hier enkele keren hard onderuit hebben gehaald. Onze kritische kanttekeningen waren niet persoonlijk bedoeld, maar alleen om te voorkomen dat we weer niet een gouden kans missen. Dus dat leningen voor enkele miljoenen worden genomen, maar dat we niets ervan terugzien aan verandering ten goede in de Surinaamse samenleving. We moeten wel onderkennen, dat er in de afgelopen periode enkele monumentale gebouwen in het historisch deel van Paramaribo grondig zijn aangepakt en er bijna nieuwe gebouwen zijn herrezen. Een goed voorbeeld is het gebouw van DNA, dat eerder in brand was gestoken. 

We hebben een verklaring van de ABOP-voorzitter evens vicepresident  gezien waarin hij belooft dat niemand van de Vreedzaam Markt zal worden weggehaald. Dan kijken we naar een interview van de marktmeester die aangeeft dat de Vreedzaam Markt wel zal moeten worden weggehaald. Noch de vp/ABOP-voorzitter noch de marktmeester benadert deze zaak vanuit een constructieve optiek. Deze twee heren dragen niet bij aan een gezonde discussie over de verfraaiing van Paramaribo, een belangrijke strategische en onvermijdelijke set in het toerismeplan van Suriname. De heren halen over het ‘weghalen’ van verkopers en de markt en dat geeft aan dat ze behoorlijk kortzichtig zijn en toch in zulke verantwoordelijke posities zitten. 

We hebben een aantal kleine ondernemers op de Vreedzaam Markt en in de omgeving die op legale wijze een bepaald uniek product aan de man brengen. In de Vreedzaam Markt zijn vooral verkoopsters met een marronachtergrond die onder andere inheemse en tribale crafts en homeopathische producten en culturele producten verkopen. Onder hun klanten bevinden zich burgers van Suriname en ook vreemdelingen, veelal met een Surinaams achtergrond. De regering moet er vooral voor zorgen dat deze mensen op een even gemakkelijk bereikbare en toegankelijke plek, die zich leent voor deze vorm van handel, hun zaken kunnen voortzetten. Dat betekent dat de mensen wel elders geaccommodeerd mogen worden. Het gaat dus niet om verplaatsen, maar het elders vooral beter accommoderen van de mensen. De regering en de dc en ook de marktmeester moeten het aangenaam voor deze mensen maken. 

Voor het groter belang mag de Vreedzaam Markt, die ooit een noodoplossing was, wijken en dan komt er in de plaats een meer duurzame faciliteit. Een boulevard met internationale allures geplaveid met natuursteen uit het binnenland wordt een toerismeproduct van formaat en zal het toerismegezicht van Paramaribo aanzienlijk veranderen. Het zal in alle videoclips waar Suriname en Paramaribo worden aangeprezen, voorkomen. Door te praten over weghalen van de Vreedzaam Markt hebben de vp en de marktmeester een benadering van confrontatie, terwijl men juist in dialoog moet gaan en een win-win-situatie moet creëren. Maar daarvoor is een zekere ontwikkelingsvisie nodig en dat ontberen de heren ten enenmale. Suriname heeft een boulevard nodig langs de kustbescherming die is aangelegd te Waterkant. Voordat de promenade wordt aangelegd moet nagegaan worden hoe hoog het water zal stijgen bij de verwachte zeespiegelstijging. Mogelijk moet de dam dan met een meter of zo worden verhoogd. Daarna wordt de promenade aansluitend op de dijk zonder de integriteit van de dijk te schenden. Deze reep promenade moet geplaveid worden met natuursteen uit Suriname naar het model van Scheveningen in Den Haag en niet met zand of grind die schoenen kapot maken.

De strook moet minimaal 40 meter breed zijn. Het moet lopen vanaf de grote markt tot waar de Maritieme Autoriteit Suriname haar steiger heeft, in elk geval tot voorbij de Fort Zeelandia. Deze strook moet desnoods met een iets smallere loopstrook van 10 meter verbonden worden met de Waka Pasi. De strook van 40 meter breed en waarschijnlijk 1 of enkele kilometers lang moet ondergebracht worden onder de Stichting Beheer Paramaribo Promenade I (SBPP-I). In het bestuur zitten de VSB, de Shata, SHTTC, de dc van Paramaribo Noord-Oost en een vertegenwoordiger van TCT. Het bestuur bestaat voor 75% uit bedrijven in het toerisme, met name in de ‘food and beverage’ sector. De strook (Paramaribo Promenade I  Zone) moet bij staatsbesluit (Besluit Beheer Paramaribo Promenade I) met GPS coördinaten worden aangeduid en fysiek met flexibele paaltjes worden verdeeld in een aantal blokken. Elk  blok wordt door de stichting toegewezen aan bedrijven in de ‘food and beverage’- en de lokale crafts sector. De standaarden waaraan de bedrijven moeten voldoen, van de opstallen die heel professioneel en allemaal uniform moeten zijn, tot de kwaliteit van de dienstverlening, de representativiteit (kleding, meubilair, bestek etcetera), de voedselveiligheid, de toerismekwaliteit, vuilverwerking, sanitair en veiligheid worden bij staatsbesluit vastgesteld. 

De bedoeling moet zijn om het Surinaamse culinair op de boulevard aanwezig te laten zijn aangevuld met enkele Europese ‘kaasopties’. De stichting wordt qua opstart gefaciliteerd door de Staat, maar bestuurd en beheerd door de private sector. De stichting bedruipt zichzelf. De bedrijven aanwezig op de boulevard zijn verenigd in de coöperatie (Coöperatie Paramaribo Promenade I). Deze coöperatie heeft enkele vertegenwoordigers in het bestuur van de stichting. De bedrijven die op de promenade/boulevard aanwezig zijn, krijgen een belastingvrijstelling in het eerste jaar (inkomstenbelasting). Alle ondernemers en werknemers binnen de Paramaribo Promenade I moeten gecertificeerd zijn door de Surinaamse Toerisme- en Hospitalityschool (SHTTC). 

Een wandeling over de promenade moet aan bezoekers een compleet beeld geven van de geschiedenis van Suriname, want de hele koloniale geschiedenis van Suriname is via de Waterkant gegaan. Enkele tientallen plakketten kunnen de geschiedenis van Suriname weergeven en speciale plekken aan de Waterkant markeren. De volgende fase wordt dan het autoloos maken van een deel van Paramaribo die van de promenade loopt tot het einde van de Domineestraat. Om het geheel compleet te maken moeten er enkele discotheken en een bioscoop bijkomen. Zo ziet onze droom van de Waterkant Promenade eruit: een uitvoerbare Public-Private-Partnership. Dit alles wel zodanig dat het aangezicht van Waterkant vanuit de rivier, dus de silhouet, niet verdwijnt. 

Het is uitvoerbaar wanneer de huidige regeerders genoeg van Suriname houden en bereid zijn om gepast respect en erkenning te geven aan ondernemers.…  en wanneer PURP erin slaagt om werkelijk bakens te verzetten naast het rehabiliteren van wat er al was. 

We kijken met argusogen uit naar de ontwikkelingen en zijn voorzichtig optimistisch. Voorzichtig omdat er genoeg Surinamers zijn die ongelukkig worden als Suriname mooier zal worden.

error: Kopiëren mag niet!