Geweld jong en oud – Deel 2 – Ook mannen worden door hun partners mishandeld

Een vader kan worden gezien als een voorbeeldfiguur, een beschermer en nog veel meer, maar ook als een anti-stress middel, zegt Ronald in gesprek met Dagblad Suriname. 

“Een anti-stress middel kan positief, maar ook negatief bedoeld zijn, bij mij was het heel pijnlijk.” Ronald is vader van twee en geeft tijdens het  gesprek aan, dat hem geestelijk zowel lichamelijk pijn werd gedaan. Met verdriet vertelt hij hoe vaak hem pijn gedaan werd door zijn ex-vrouw met wie hij acht jaar was en zijn twee kinderen hebben het vaak mee moeten maken.

“Mijn familie en haar familie wisten wat ik mee had gemaakt, maar wilde zich helemaal niet ermee bemoeien. Wanneer een geval uit de hand liep bleef ik heel rustig, als man heb je ook een schaamte of angst van wat mensen zullen zeggen of je gaat je gekleineerd voelen voor de politie. Die kunnen vaak genoeg ook niets betekenen, dus ik had dingen gelaten voor hoe het was en probeer het beste te zijn voor mijn kinderen. Dat blijf ik nu ook doen, maar op een rustige manier”, zegt Ronald. “Blind verliefd zijn is niet altijd goed en stil zitten ook niet, maar dingen met geweld doen of uit stress is ook geen oplossing. Je weet vaak genoeg niet wat je moet doen als je in een soort positie zit. Ik hoef niet in details te gaan wat geestelijke en lichamelijke mishandeling betekent, dat weet een ieder. Maar, ik geef wel aan, dat het niet alleen met vrouwen gebeurt, maar ook met mannen. Mijn relatie was heel rustig, had zijn min- en pluspunten, maar dat heeft elke relatie. Maar, mevrouw veranderde helemaal, door een slechte vriendenkring en het gebruik van verkeerde dingen. Zij kwam vaak met argumenten van liegen en uitlopen terwijl die helemaal niet relevant waren. Ik werkte, haalde de kinderen daarna en bleef vervolgens thuis en probeerde het een en ander te doen. En als ik uit ging deed ik dat met mijn kinderen, zij was niet vaak van de partij. Vrienden kwamen niet meer thuis, dus namen wij een borrel niet ver van huis, waar ik toch een oogje kon gooien op de kinderen. En dan nog kwamen de raarste gesprekken. Zij werkte niet, nam mijn geld en gebruikte vaak gekke dingen waarbij zij verslaafd raakte en sloeg en schold mij uit als ik wat deed, het was een dagelijks drama. Maar, ik bleef het volhouden, omdat de kinderen ook van hun moeder houden, maar dat is niet alles.. Je kan van iemand houden, maar als het uit de hand loopt moet het anders, door los te laten en het beste ervan te maken hou je ook van de persoon. 

Los laten en een nieuw begin

“Nadat mijn vrouw iets vreselijk voor mijn kinderen had uitgehaald besloot ik een eind aan alles te maken, ik zag dat er geen verandering kwam en was niet van plan mezelf meer te veranderen. Het gaat om de kinderen en hun toekomst en van mij, dus het moest anders. Ik ben al bijna twee jaar uit elkaar en zie mijn ex wel, ik help haar nog waar het kan, maar daar zie ik nog steeds geen verandering”, aldus Ronald. 

“Als zij de kinderen wil zien kan dat, maar nuchter. Er zijn gevallen die een ieder kunnen overkomen, maar als je in staat bent de beste versie van je te maken of het anders te doen, doe het. Speel niet met een anders leven en ook niet met het jouwe”, adviseert Ronaldo. “Drama hoeft niet altijd een oplossing te zijn of wacht niet tot een bepaald moment, als je hulp nodig hebt, zoek het en blijf het zoeken, ook al gaat het verkeerd. Maar, probeer altijd iets positiefs te maken van je leven.”

TM  

error: Kopiëren mag niet!