Bestuur Bernharddorp start met nieuw project: Plantenvermeerdering en opzetten van proeftuin

Het nieuw bestuur van Bernharddorp onder leiding van dorpshoofd Humphrey Tjon heeft een nieuw project geïntroduceerd in het dorp, namelijk plantenvermeerdering en het opzetten van een proeftuin. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de heer Soemiran Sastrokromo en de dorpsbewoners. Het doel is om na het succes van de proeftuin over te stappen naar het verbouwen van landbouwproducten van minimaal 1 hectare en deze conform marktprijs af te zetten. Citrus, mango, markoesa en cassave zullen geteeld worden.

Het dorpsbestuur is gestart met dit project omdat zij de samenwerking tussen dorpsbewoners wil stimuleren, maar ook de ontwikkeling en bevordering van zelfvoorzienendheid. Verder is dit project ook een efficiënte manier om grote hoeveelheden planten te produceren en plantensoorten te behouden. Dit project is ook milieuvriendelijk. Volgens het dorpsbestuur zullen biologische meststoffen in de vorm van compost worden gebruikt en ook zullen de planten niet worden besproeid met chemische bestrijding. Ook is het de bedoeling om een divers en gezond ecosysteem te creëren, dat vogels en andere dieren aantrekt.

Het dorpbestuur geeft aan, dat zij dankbaar is voor de medewerking en expertise van de heer Sastrokromo. Echter heeft zij extra hulp en middelen nodig om deze proeftuin op te starten. Wat volgens het bestuur zeer nodig is, zijn een aantal grasmaaiers en houtversnipperaars. De biologische stoffen zullen opnieuw worden gebruikt als compost voor de mest.

De grond gereed maken voor de proeftuin zal in mei 2023 plaatsvinden. In juni wordt een aanvang gemaakt met de praktijktraining. Daarna zal de proeftuin beplant worden. Bij een succesvol verloop van de proeftuin, zal gestart worden met de beplanting van elk één hectare grond. De streefdatum is voor de grote vakantie/voor augustus. Zo bericht het dorpsbestuur.

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht verdere informatie te verkrijgen van het dorpshoofd omtrent dit project, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.

(Bron foto: bernharddorp.com) 

SK

error: Kopiëren mag niet!